Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga alternativ att lägga sin röst på

Bert Olsson med flera efterfrågar var man kan lägga sin röst i regionfrågan och konstaterar också, att det inte finns någonstans att lägga sin röst.

Helt riktigt, den bistra sanningen är att det är så illa.

Under hela processen har vi i oppositionen försökt förmå den socialdemokratiska landstingsledningen att föra ut regionfrågan till länets befolkning. En självklarhet tycker vi, eftersom ett beslut om regionbildning, liksom alla stora frågor måste växa fram underifrån. Men icke så för Robert Uitto, som i kraft av att vara vald till landstingsstyrelsens vice ordförande uppenbarligen ansett, att han också fått mandat att själv bestämma i regionfrågan.

Från Uitto och partibrodern Jens Nilsson har vi fått uttalanden i svepande ordalag om, att en regionbildning med Jämtlands och Västernorrlands län skulle vara bra för oss. Men jag och många med mig efterlyser en genomarbetad konsekvensanalys av en sådan regionbildning jämfört med andra alternativ som t ex Jämtlands län som egen region i likhet med Halland och Gotland.

Endast den ideella föreningen Framtid för Jämtland redovisar i konkreta ordalag fördelar med alternativet Jämtlands län – egen region. Personligen är jag medlem i föreningen, eftersom jag är övertygad om att den bästa lösningen för vår del är, att Jämtlands län blir kvar som egen region. Den dag en genomarbetad konsekvensanalys visar på att annat alternativ är bättre, är jag beredd ompröva mitt ställningstagande.

Vi moderater har ingående diskuterat regionfrågan. Vi har tagit initiativ till mer belysning av frågan. Vi anser att det saknas genomarbetat underlag för beslut, det saknas jämförelser med alternativa lösningar, det saknas konsekvensanalyser. Framför allt har inte vårt läns medborgare beretts tillfälle till tillräcklig information och diskussion i en stor komplicerad fråga för vår gemensamma framtid. Vårt ställningstagande är: Beslut skall inte fattas nu, innevarande mandatperiod, utan först senare, efter det att allt det vi efterlyst i form av information och alternativgranskning mm genomförts.

Gunnar Hjelm (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel