Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga besparingar i Östersunds kommun

Det blir inga besparingar i Östersunds kommun år 2015. Det föreslår den politiska majoriteten S, C och MP i sin budget.

Av kommunens totala budget på ungefär fyra miljarder får vård- och omsorgsnämnden cirka 1,2 miljarder kronor, barn- och utbildningsnämnden får drygt en miljard kronor, socialnämnden 242 miljoner kronor och gymnasieskolan 214 miljoner.

– Vi har god kontroll på ekonomin och förutsätter att alla verksamheter håller sig inom de ekonomiska ramar som de fått av kommunfullmäktige i år. Därmed kan vi lägga en budget som innebär ett överskott på 55 miljoner kronor. Dessa pengar behövs dels för oförutsedda kostnader som vi vet alltid uppstår under året och till avskrivningar av de investeringar som gjorts, säger kommunalråden AnnSofie Andersson (S), Carina Asplund (C) och Karin Thomasson (MP) gemensamt i ett pressmeddelande.

AnnSofie Andersson lyfter fram den fortsatta satsningen på kommunala ungdomsanställningar, med 10 miljoner för 2015. Socialnämnden får 1,5 miljoner kronor för att göra konkreta insatser utifrån Narkotikakommissionens handlingsplan.

Carina Asplund trycker på de ytterligare 1,5 miljoner som går till konkreta åtgärder utifrån kommunens tillväxtplan och landsbygdsprogram.

Karin Thomasson – även ordförande i kultur- och fritidsnämnden – talar om satsningen på 1 miljon kronor för att i kulturskolan försöka nå nya grupper av barn, samt att minska kön till skolan. Hon nämner också att resurserna ökar till kommunens fritidsanläggningar.

I morgon, onsdag 12 mars, ska kommunstyrelsen ta beslut om budgetram och budgetdirektiv för 2015.

Ärendet ska sedan vidare till kommunfullmäktige.