Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga-Britt Ahlenius tackar nej

Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör för Riksrevisionsverket, hörsammar inte Olle Larssons inbjudan att granska Härjedalens kommun. Men hennes kritik mot hur kommunerna i Sverige styrs är väldigt konkret.
– Det öppnar för vänskapskorruption, säger hon till Tidningen Härjedalen

Inför valet gjorde Olle Larsson från Härjedalspartiet ett uttalande om att det "råder en utbredd svågerpolitik" inom Härjedalens kommun. Han utryckte också en önskan om att bjuda in den tidigare generaldirektören för Riksrevisionsverket, Inga-Britt Ahlenius, för att "utreda detta". Det tackar hon nej till, när tidningen ringer upp för att ställa frågan om hon är intresserad.

– Jag skulle absolut inte duga till att på egen hand granska en kommun, säger Inga-Britt Ahlenius.

Samtidigt är hon väldigt tydlig med sin kritik mot hur kommuner generellt sett är uppbyggda och styrs. Det öppnar för vänskapskorruption, enligt Inga-Britt Ahlenius, vilket visade sig inte minst i Göteborg, där SVT:s Uppdrag Granskning våren 2010 avslöjade en omfattande muthärva inom kommunen. Flera personer dömdes för mutbrott. En oberoende granskningskommission kom fram till att många tjänstemän och politiker satt på dubbla stolar och att det fanns en tillåtande kultur mot mutor i Göteborg.

– Kommissionen skrev att man rekommenderar kommunen att i fortsättningen tillsätta tjänster utifrån de sökandes förtjänst och skicklighet. Då måste man ställa sig frågan hur det gick till tidigare när de anställde? säger Inga-Britt Ahlenius.

I en kolumn i Göteborgsposten skriver hon bland annat att kommunallagen borde skrivas om.

– 70 procent av den offentliga verksamheten är delegerad till kommunerna. Men lagstiftningen är otillräcklig och kommunerna har en vag struktur. Kommunalråden kan göra nästan vad de vill och komma undan med det, säger hon.