Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga bussar under helger och kvällar

Mattmarborna känner sig strandsatta sedan Åre kommun tog bort helgbussarna.

– Det är tråkigt att vi har blivit bortglömda, säger Rut-Sofie Andersson på Agdas Café.

Annons

Försämringarna i kollektivtrafiken är ett stort samtalsämne i Mattmar. Redan innan neddragningen var busstrafiken begränsad.

Lena Adolfsson, som arbetar i Åre, berättar att det inte är helt enkelt att ta sig till arbetet. Varje morgon måste hennes man köra henne till Mörsil där hon ta bussen till Åre.

Men i hennes ögon är det värst att pensionärer, ungdomar och andra som saknar bil inte längre kan ta sig Östersund en lördag eftersom helgbussarna försvunnit. Då gäller det att få skjuts till Mörsil där tågen stannar.

– Förr när bussarna gick på lördagarna var de proppfulla, säger Lena Adolfsson.

Det som har hänt är att kommunen valde att ta bort bussturer som kördes parallellt med tågen. Det innebär att det inte går en enda helgbuss till Östersund. Mattmarborna får snällt se på när tågen kör förbi utan att stanna eftersom perrongen tagits bort för några år sedan.

– Tänk alla som inte har bil, man kan ju inte åka till stan en lördag, säger Lena Adolfsson.

När Åre kommun införde det så kallade ungdomskortet som ger rätt till gratis resor på bussar ökade resandet dramatiskt. Men i Mattmar ses det som ett vanligt skolbusskort. Ungdomarna kan nämligen bara utnyttja de fria resorna till och från skolan. Kvällstid och under helgerna måste föräldrar skjutsa till kommunens fritidsgårdar i Mörsil och Åre eftersom det inte finns kollektivtrafik.

– Man undrar varför kommungränsen ska sluta vid Mörsil. Vi borde få ta någon del av kakan, säger Sven-Olof Larsson som är företagare och har två tonårssöner.

Förläng busslinjen

Han tycker kommunen ska låta busslinjen mellan Duved till Mörsil förlängas till Mattmar. Det är en mils extra körning och borde inte kosta så mycket.

– Man kan ta bort turer på sommaren och skolloven när det inte är så många som reser, säger han och påpekar att han uttalar sig som förälder och inte ägare till Mattmar buss.