Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga ebolasjuka kvar i Mali

Mali har inte längre några ebolasjuka, sedan den sista patienten som vårdats för den fruktade sjukdomen har tillfrisknat och fått lämna sjukhuset. Det uppger landets hälsodepartement.

Annons

Sex personer har dött av ebola i Mali, medan ytterligare två som smittats har tillfrisknat. Mali har dock ännu inte förklarats som fritt från ebola av Världshälsoorganisationen WHO, en status som tidigare i år har tilldelats Nigeria och Senegal, två andra länder som haft enstaka fall.

Minst 6 533 människor har dött av sjukdomen i Sierra Leone, Liberia och Guinea, de tre värst drabbade länderna, enligt WHO.

FN-chefen Ban Ki-Moon utsåg på torsdagen Ismail Ould Cheikh Ahmed, diplomat från Mauretanien, till att leda FN:s insatser mot det hittills värsta utbrottet av den fruktade blödarfebern. Han efterträder Anthony Banbury som chef för nödinsatsen UNMEER.

Omkring 250 svenskar väntas i januari ansluta sig till FN:s fredsstyrka Minusma i Mali. En mindre etableringsstyrka är redan på plats nära Timbuktu i norra delen av landet. Insatsen har setts som riskfylld, både med tanke på risken för ebolasmitta och väpnade islamistrebeller. Över 30 FN-soldater har stupat i Mali sedan insatsen inleddes sommaren 2013.