Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga extra julpengar till utsatta familjer

Socialdemokraterna vill dela ut ett julbidrag till barn i familjer som har ekonomiskt bistånd. Majoriteten hävdar att det är olagligt och säger nej.

– Så här gör de varje år. De vet att vi blir tvingade att säga nej och att det ser illa ut i pressen, säger ordföranden.

Annons

Ann-Marie Johansson (S) säger att hon är bekymrad över majoritetens inställning att inga extra ut julklappspengar ska till barnfamiljer som har ekonomiskt bistånd. Förslaget är att dela ut 445 kronor per barn.

– Det handlar om 34 barn och det blir sammanlagt 15 000 kronor. Det är ingen stor summa pengar men den summan kan göra skillnad, säger Johansson.

Enligt Peter Jansson (C), som är ny ordförande i socialnämnden, är det inte möjligt att dela ut ett generellt bidrag.

– När det gäller ekonomiskt bistånd så måste man behandla ansökningarna individuellt.

Peter Jansson menar att Socialdemokraterna känner till reglerna men att de ändå fortsätter att lägga förslag om extra julpeng.

– Vi är inte generellt mot en julklappspeng men man får ansöka om det.

Ann-Marie Johansson har kontrollerat med jurister på SKL, Sveriges kommuner och landsting, om det är olagligt att dela ut ett generellt bidrag inför jul. De har svarat att det inte finns juridiska hinder.

– Det är jättetråkigt att man inte förstår att det gör en skillnad för de utsatta barnen.