Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga extra pengar till verksamhetsnämnden

Det blev inga extra pengar till den hårt ansträngda verksamhetsnämnden i Berg. Med röstsiffrorna 20–14 avslogs socialdemokraternas förslag om en utökad ram med 4,2 miljoner kronor.

Annons

Med de extra pengarna ville den s-märkta oppositionen avsätta 1 miljon till en omställningsgrupp som skulle ta fram förslag på nödvändiga besparingar. 1 miljon skulle också till en återställning av det bantade läromedelsanslaget.

Resterande 2,2 miljoner skulle gå till en fördelningsbar pott där kultur och barn med särskilda behov skulle prioriteras.

– I dag har vi en kris både när det gäller ekonomin och den politiska styrningen. Vi står och stampar och har i dag en oenig majoritet. Vi efterlyste redan i november en kriskommission och behovet av den blir allt tydligare i dag, ansåg Monica Hallquist, den tidigare Bergspartisten som numera företräder socialdemokraterna i kommunfullmäktige.

Hon efterlyste ett långsiktigt grepp för att komma till rätta med verksamhetsnämndens ekonomi.

Kommunalrådet Lena Olsson (BE) var märkbart irriterad över den socialdemokratiska oppositionens kritik om oenig majoritet och brist på politisk styrning.

– Är detta vad ni menar med det tidigare pratet om en utsträckt hand tycker jag ert agerande är tarvligt, kommenterade hon kritiken.

Centerns Dan-Olov Westberg ansåg det i rådande ekonomiskt läge var omöjligt att skjuta till mera pengar till verksamhetsnämnden.

– Då skulle vi få en budget med underskott och det är olagligt, påpekade han.