Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga fler experiment

Nu får det vara slut på ett godtyckligt tändande och släckande av Östersunds gatubelysning. Säkerheten måste fortsättningsvis sättas främst.

Det som många varnat för, men som politikerna inte riktigt velat ta till sig, hände alltså natten till tisdag: En tragisk olycka i en helt nedsläckt stadskärna.

Ingen vet med säkerhet om trafikolyckan berodde på släckt gatlyse. Enligt polis dök dock den nu avlidne 42-årige mannen plötsligt bara upp i mörkret, framför en bilist. Kollisionen blev våldsam.

Händelsen fick politikerna i miljö- och samhällsnämnden att omgående beordra tända lanternor igen tills nu i natt. Ett beslut som förstås var det enda möjliga. Ett eventuellt fortsatt dagtingande med människors trygghet – efter trafikolyckan – hade varit stötande.

En djupt ångerfull nämndsordförande Göte Muhrén, tvingades på tisdagen konstatera att han och hans politikerkollegor fattat ett felaktigt beslut. Nu ska människorna sättas främst.

Gott och väl är väl det, men varför var det så svårt att lyssna när den värsta opinionsstormen rasade i förra veckan?

Både polis och andra varnade just för att någonting liknande skulle kunna inträffa. Politikerna tog också till sig delar av kritiken. Gatlyset skulle få lysa under veckosluten i maj – men tydligen inte på vardagar.

Den delen av reträtten kom nu att bli förödande. När olyckan inträffade var det både becksvart och dessutom regnigt längs Rådhusgatan. Det går inte spara pengar om priset blir att människors liv sätts i fara. Därför måste det bli stopp för experimenten med på- och avstängningsknapparna.

Inget sägs i nuläget från Östersunds kommun om hur det blir i höst, men det finns bara en slutsats att dra: Fortsätt ha tänt när det är mörkt ute. Det är väl därför belysningen finns, för att sätta säkerheten främst.