Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga förslag från Moderaterna

debatt Christer Siwertsson och Susanné Wallner (M) försöker svartmåla Socialdemokraternas politik för framtiden ("Länet förlorar om S får styra", Åsikter 15 januari). Angreppet är inte bara simpelt och fullt av svepande anklagelser, det är också kliniskt rent på egna förslag. Är det så här Moderaterna tänker bedriva sin valrörelse?

Varför tar inte M i stället chansen att redovisa hur de ser på länets framtida utmaningar? Jag misstänker att svaret är att partiet inte har några förslag, om man räknar bort nya skattesänkningar.

Siwertsson och Wallner talar om länets näringsliv, som jag verkligen tror mycket på. Inte minst genom mina besök runt om i länet har jag fått in många inspel på behov.

Hur många av Jämtlands småföretagare har dragit nytta av regeringens jättesänkning av bolagsskatten? Nästan ingen, huvuddelen av sänkningen går till bankpalatsen i huvudstaden.

Hur många av länets kommuner gynnades av den miljard kronor som regeringen la in i det nya skatteutjämningssystemet? Ingen, miljarden gick till de rikaste Stockholmskommunerna, samtliga förresten Moderatstyrda.

Siwertsson och Wallner redovisar alltså inte några egna idéer. Kan det bero på att förslagen går i samma anda som den hittills förda politiken?

På M-stämman i fjol höstas fattades en rad inriktningsbeslut som alla handlade om en sak – fortsatta skattesänkningar. Det är inte svårt att räkna skattesänkningar på 40–50 miljarder under nästa mandatperiod.

Det är korrekt att S ser ett behov av att höja vissa skatter. Anledningarna är flera, dels vill vi höja ambitionsnivån när det gäller investeringar i infrastruktur som väg, järnväg och bredband.

Det tror jag skulle stärka länets konkurrenskraft, och är något som de företagare jag träffat efterfrågat. I dag avsätts inga nya skattemedel till bredband eller till vår övriga infrastruktur trots alla de behov som näringslivet har.

Vi fortsätter våra påtryckningar för bättre infrastruktur, för bättre bredband, för bättre service i glesbygd, trots regeringens indragningar i glesbygdspolitiken på nära 14 miljarder.

För mig är valet enkelt, jag vill investera i Jämtland. Frågan är; vad vill M, förutom att fortsätta sänka skatten?

Robert Uitto (S)

regionråd och vice ordförande i landstingsstyrelsen