Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga heta vindar i vindkraftfrågan

Vindkraften i Moskogen nämndes nästan inte alls när kommunpolitikerna samlades för en valdebatt i Järpen . Men så var aulan långt ifrån välbesökt trots ett proffsigt skött arrangemang.

Studieförbundet Vuxenskolan som vill slå ett slag för demokratin och arrangerar därför tre debattkvällar inför det stundande valet. Väljare ska få chansen att höra vilka olikheter och likheter som finns mellan partierna. Arrangören ser därför till att politiker får god tid på sig att presenterar sina valprogram innan frågestunden börjar.

Vid första debattkvällen fylldes gymnasieskolans aula till knappt hälften, de flesta av redan politiskt engagerade personer. Moderatorn Urban Widholm såg till att hålla i gång panelen med ett helt batteri av frågor av lokal karaktär.

Kulturen var ett ämne som fick stort utrymme. Alla partier hävdade att kulturen är viktig. Både Socialdemokraterna och Moderaterna lovade avgiftsfri kulturskola för barn och ungdomar. Miljöpartiets Katrin Wissing passade på att presentera vallöftet att bygga upp ett aktivitetscenter för kultur där folk i alla åldrar kan träffas.

– Var det ska vara har jag ingen aning om. Vad det kostar får vi ta reda på, det kommer att kosta pengar.

Bostadsfrågan fanns så klart med på kvällens agenda. Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna har lovat fler bostäder. Det gör även Västjämtlands väl som vill bygga drygt 170 lägenheter. Men det är inte säkert att allt byggande ska ske i Åre och Duved. Även Järpen kan behöva fler bostäder. Den gamla planen att bygga sjönära tomter vill Moderaterna damma av. Kristdemokraterna vill däremot bygga boende åt främst de äldre. Elisabeth Rolandsson menade att det behövs seniorboende i byarna.

Hanna Wiklander, från Hålland, tog tillfället i akt och krävde svar på när en gång- och cykelväg längs E14 kan bli verklighet. En sådan skulle underlätta för många, inte minst för alla som inte har bil.

– Det finns ingen skillnad på partierna i den här frågan. Vi vill. Vi vill allihopa, sa Peter Bergman (S) om gång- och cykelväg.

Men frågan ägs av Transportstyrelsen och även om delar av projektet finns med i budgeten så kommer det ta länge, var budskapet.