Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga isvägar på Storsjön denna säsong

Det blir inga isvägar på Storsjön den här säsongen.

Det beslutades på måndagsmorgonen.

– Jag har tagit beslutet. Vi lägger ned arbetet med isvägarna. Det är meningslöst. Det är ingen istillväxt, säger Kjell Eriksson från Kövra.

Han är distriktschef i Jämtlands län för Färjerederiet som är en enhet inom statliga Trafikverket.

I vanliga fall brukar istäcket vara kring 50 centimeter när isvägarna börjar stängas mot slutet av mars. Nu är det bara fläckvis mellan Håkansta och Norderön som isen når öppningsgränsen 25 centimeter.

Dessutom ska det finnas förutsättningar för isen att växa till, ungefär som ifjol när det enligt Kjell Eriksson var 18 minusgrader 3 mars.

– Den kylan kommer vi inte att få nu.

Kjell Eriksson konstaterar att de skulle vara för riskabelt att fortsätta. Under årets isvägsarbete har två fordon varit när att gå igenom isen.

– Och vi har kört igenom med en skoter.

Det var för en månad sedan i samband med arbetet med att med snö fylla en spricka i isen på Håkanstaleden som olyckan skedde.

Ingen person skadades och den sjunkna snöskotern kunde bärgas efter 1,5 dygn.

Ändå är Håkanstaleden mellan Håkansta och Norderön den av de tre isvägssträckningarna som haft den bästa isen.

– Mellan Isön och Norderön är det områden med bara nio centimeter tjock is. Samma är det mellan Vällviken och Sunne.

Kjell Eriksson som är 59 år gammal säger att han inte kan minnas att alla tre isvägarna över Storsjön varit stängda under hela vintersäsongen.

– Jag är född och uppvuxen i Oviken och jag minns att ofta öppnade isvägarna i mellandagarna och var öppna till påsk.

Han säger att han och de nio Färjerederianställda med jobb på och i Storsjön nu kommer att koncentrera sig på Håkanstafärjan.

Målet är att få i gång trafiken med den lika tidigt som 2012, 31 mars.

Färjan ska lösgöras från isen. Det ska skapas en isfri ränna som också håller sig isfria. Och framför allt ska det ha propelleraggregat som gick sönder i slutet av förra året bytas ut.