Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kök ska läggas ner i Undersåker

Den nya förskolan i Undersåker ska innehålla ett storkök där maten till alla förskolebarn och elever kan tillagas.

– Vi ska inte lägga ner några kök, det är ett missförstånd, hävdar kommunalrådet Leif Nord (M).

Åre kommun har svårt att få in alla barn i förskolan, efterfrågan är stor i främst Undersåker och Åre. För att klara trycket måste en ny stor förskola med fyra avdelningar byggas i Undersåker.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade på sammanträdet i september att den nya förskolan i Undersåker ska innehålla ett tillagningskök där man kan laga mat till eleverna på Stamgärde skola och till barnen på samtliga förskoleavdelningar i Undersåker. Den nya förskolan ska även innehålla en ny matsal där skoleleverna kan äta.

Eftersom nämnden inte själva kan besluta om investeringen har ärendet skickats vidare till kommunstyrelsen. Men kommunstyrelsen tycker inte att ärendet är färdigutrett. Enligt Leif Nord (M) behövs en dialog med föräldrarna innan investeringen görs.

– Vi återremitterade ärendet eftersom vi vill ha en dialog med föräldrarna innan vi tar beslut. Vi har fått synpunkter om att det finns en bättre placering vid förskolan QL.

Leif Nord påpekar att det är ett missförstånd att kommunen planerar att lägga ner förskolornas kök. Han anser att det är bra att bygga ett storkök ifall det i framtiden skulle komma till användning.

Men är det inte en extra kostnad att bygga ett stort kök?

– Vi är inte där ännu. Det är för tidigt att prata om det. Vi måste fortsätta att planera innan något beslut kan tas, säger Nord.

Kommunen har även planer på att bygga en ny förskola i Åre. Årehus vill inte bygga en ordinär förskola i Åre. I stället ska man arrangera en arkitekttävling där vinnaren får besluta hur utformningen av förskolan ska se ut. Tävlingen innebär en merkostnad. Kommunstyrelsen beslutade att plocka bort ärendet eftersom det inte är bestämt var Åres nya förskola ska placeras.