Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga kunde hänga med Larsson och Kalla i långa loppet

Mats Larsson, Åsarna, gick på knock i SM-femmilen. Segermarginalen till tvåan Jesper Modin, Piteå, skrevs i utklasssningssiffrorna fyra minuter och elva sekunder.
Och klubbkompisen Anna Olsson var stabil silver­medaljör bakom skiddrottningen Charlotte Kalla i damernas tremil.

Den klassiska stilisten Mats Larsson sopade Åsarnaterrängen med konkurrenterna.

– Att få vinna en klassisk femmil på den här supertuffa banan är riktigt stort, menade Larsson som dock hade vissa bryderier inledningsvis.

– Jag hade lite krampkänning i ryggen under första milen. Men känslan blev bättre efter varvning då jag fick positiva tider som berättade att avståndet till de övriga växte, sa Larsson och fortsatte.

– Som helhet har det varit en lite strulig säsong som inte blev som jag tänkt mig. Men visst är det härligt att ha med sig känslan från det här loppet och sprintguldet i Sundsvall när man ska ta sikte på nästa säsong.

Silvermedaljören Jesper Modin hade innan start inga större medaljfunderingar.

– Helt klart det jobbigaste jag någonsin gjort och jag fick slita sjukt hårt de sista två milen. Sista milen var en ren plåga, analyserade en glad Jesper efter lite distans till pinan.

Vasaloppskungen Oskar Svärd in efter en mäktig avslutning den sista milen där han plockade ett 20-tal sekunder på Mathias Fredriksson.

– Jag försökte hålla ett jämt tempo för att ha krafter kvar till sista varvet.

Han passade också på att ge en vass passning till landslagsledningen.

– Men egentligen så spelar det ingen roll hur bra jag åker, jag får ändå inte åka världscupen, sa Svärd och berättade att han nästa säsong kommer att satsa hårt för att bevisa att han hör hemma i VC-sammanhang.

I kampen om lagguldet fick Åsarna ge sig mot Östersunds SK. Med futtiga 11,7 sekunder. En av lagsegerorganisatörerna i ÖSK var Tiio Söderhielm.

– Jag fick kramp i tricepsmuskeln från armhålan ner till handlederna under sista milen och kunde knappt staka stundtals. Ett tag funderade jag faktiskt på att stanna och stretcha, sa Tiio som gjorde personbästa i SM-sammanhang med en finfin femteplats.

överraskning i det grymt krävande loppet bar också en ÖSK-dress. Och precis som Tiio så brottades Anton Sjöholm med kramp innan sjundeplaceringen kunde bärgas.

– Som tur var så lyckades jag massera bort det i utförslöporna, berättade Sjöholm som fick agera spårhund i 44 långa kilometer.

– Efter sex kilometer så var jag först i spåret. Egentligen hade jag ingen bra koll alls på hur jag låg till, men jag kände mig pigg hela loppet och förstod att det skulle bli ganska bra till slut, sa 21-åringen.

Tredje länken i ÖSK-guldet var Mikael Ojala, distanserad av Sjöholm med 32 sekunder som åtta.

Charlotte Kalla var omutlig i damernas tremil.

– Taktiken var att köra hårt under andra varvet, sa Charlotte som mellan tio och 20 kilometer avgjorde tillställningen.

– Det är häftigt med tremilen för det kan svänga snabbt. Själv brukar jag alltid få en svacka i mina lopp och på den här distansen brukar den komma någon gång mitt i.

Men någon sådan såg man inte till under söndagen.

– Jag kände mig pigg hela vägen, skidorna var perfekta och jag fick de baktider jag behövde, sa en helnöjd Kalla som kan göra säsongsbokslut efter kommande helgs tävlingar i Piteå.

bakom Kalla grejade Åsarnas Anna Olsson silvret. Med ytterligare en minuts marginal till Anna Haag, Mora.

– Att gå ut hårt och försöka hitta rytmen så snabbt som möjligt. Och det tycker jag att jag lyckas bra med, sa Anna när taktiken kom på tal.

Tillsammans med Ida Olsson och Ida Ingemarsdotter blev det också ett lagguld för Olsson.

Så namnet Guldbyn håller fortfarande.

ÖSK, gjorde ännu ett bra lopp placeringen strax utanför pallen.

– Målsättningen innan var att ta medalj. Men även om jag inte lyckades med det så är jag hyfsat nöjd med fjärdeplatsen.