Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga landsbygdsskolor ska läggas ned

debatt Centerpartiet går till val på ett eget program och som självständigt parti, därmed avslutas det tvååriga samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vi är nöjda med vad vi lyckats utföra inom kommunpolitiken, men nu vill vi gå vidare inom en rad områden. Det är tydligt att det krävs ett starkare Centerparti för att kunna utveckla kommunen.

Att 15 miljoner extra till det bristande underhållet av Ångsta skola var en fråga som gjorde att S stoppade hela mångmiljardbudgeten för Östersunds kommun visar tydligt på de olika partiernas prioriteringar.

För C är det en självklarhet att bristande underhåll inte får leda till att bra skolor läggs ned.

Vi vill skapa Sveriges modernaste landsbygd. Det första steget var att kommunfullmäktige antog en landsbygdsstrategi som hela kommunen ska arbeta efter.

I den står att inga landsbygdsskolor ska läggas ner, det är också därför vi behöver satsa 15 miljoner på Ångsta skola. Vi vet att den är i stort behov av upprustning för att arbetsmiljön ska vara acceptabel både för personal och elever.

Jag och Centerpartiet tänker inte låta otillräckligt underhåll vara ett argument för nedläggning av skolor.

Östersund måste bli en ledande miljökommun. Våra gröna näringar och landsbygden är en nyckel i att nå framgång men mer behöver göras.

Vi tänker därför avsluta projektet att bygga en biogasfabrik i Sundsvall. I stället ska vi satsa i Östersund och Jämtlands län, ny teknik och nya lösningar visar att det är möjligt.

Det krävs också att mer miljövänlig energi produceras där utrymme finns, solceller på taken på kommunens byggnader (där det är möjligt) är ett steg vi måste ta. Projektet Green Highway är bra men om flera ska välja miljövänliga elbilar så måste det finnas laddstolpar i hela kommunen.

För att trygga välfärden och för att skapa mer valfrihet krävs att Östersunds kommun har ett företagsklimat på toppnivå i Sverige, vi ska sikta mot att bli bäst. Det är företagen som är jobbskaparna och där skapas jobben som tryggar vår gemensamma välfärd.

Det krävs att Östersunds kommun i samverkan med företagen i hela vår kommun, stora som små, genast sätter sig ner och börjar diskutera hur vi tillsammans tar fram ett konkret handlingsprogram, med tydliga och mätbara mål, för ett attraktivare företagsklimat.

Det krävs mer framtidstro och ett aktivare ledarskap för att stärka och utveckla kommunen, för att kunna ge bra service, utbildning och omsorg till kommunens invånare och för att det krävs ett parti som ser hela Östersunds kommun inklusive landsbygden som en framtidsbygd.

Därför behövs ett starkare Centerparti i Östersunds kommun.

Carina Asplund (C)

kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel