Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga nämnder klarar budgeten

Det har varit ett riktigt tufft år för Åre kommun. Inga nämnder klarar årets budget. Hade det inte varit för tillskottet av försäkringspengar skulle kommunen inte få en ekonomi i balans.

Annons

De så kallade AFA-pengarna, försäkringspremier som betalas tillbaka till kommunerna, räddar läget. Pengarna förbättrar resultatet med nio miljoner kronor och kommunen lyckas därmed få en ekonomisk balans för 2013.

Enligt delårsrapporten visar alla nämnder, utom kommunstyrelsen, visar minussiffror. Hela 11,5 miljoner kronor, vilket är en försämring med 1,5 miljoner kronor sedan senaste rapporten.

Värst har det varit för barn- och utbildningsnämnden vars kostnader skenat i väg. Politikerna blev i våras tagna på sängen när nämndens befarade underskott på fyra miljoner istället hamnade på elva miljoner kronor. Revisorerna riktade en anmärkning mot nämnden, man menade att det inte fanns tillräckligt bra styrning.

Trots att nämnderna har dragit åt bromsen och beslutat om besparingar klarar de inte sina ramar. De besparingar som barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden beslutat om får effekt först 2014 .

Besparingarna till trots signalerar socialnämnden att deras budget är mycket osäker och knapp. Det finns risk för att man överskrider sina ramar även nästa år.

Eftersom nästa års budget är så tajt är det viktigt att nämndernas besparingar nästa år verkligen ger effekt, menar ekonomichefen Anette Nyqvist i en tjänsteskrivelse. Barn- och utbildningsnämnden har beslutat om en kraftig personalminskning i gymnasieskolan men kommunledningskontoret bedömer att det finns risker för att åtgärderna inte får avsedd effekt och påpekar till politikerna att detta måste nogsamt följas.

Inom socialnämnden är det inom individ- och familjeomsorgen som den största minusposten återfinns. Det beror bland annat på att fler ungdomar än beräknat behöver hjälp med sina drogproblem.