Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga planer på att ändra dagens ordning

Det finns i dagsläget inga planer på att kommunerna ska återta ansvaret för handläggning av färdtjänsten.

Taxiföraren Christina Lindgrens förslag är långt ifrån ett förverkligande. Hon vill att kommunen ska återta handläggningen av färdtjänsten. I dag är hon inte nöjd med hur den sköts.

Bergs kommuns handläggning av färdtjänsten upphörde i slutet av 2009.

– Politikerna fattade det beslutet. De ville få en mer samlad kompetens genom att låta länstrafiken ta över hanteringen. Flera kommuner hade redan tidigare gjort samma förändring, säger Märit Glansberg, biståndshandläggare på Bergs kommun.

– Politikerna menade då att färdtjänsten är mer en trafikfråga än en socialtjänstfråga, förklarar Glansberg.

Nu är det så att handläggningen sköts av regionförbundet via Ländtrafiken. Själva utförandet sköts också av länstrafiken.

– Dessutom finns det en samordningstjänst som sköts via en beställningscentral, också den på länstrafiken. Det är länstrafiken som är hjärtat i den här verksamheten, säger Glansberg.

Enligt Märit Glansberg har övergången från kommunen till länstrafiken gått smärtfritt.

– Men det finns ju alltid några som blir besvikna, exempelvis då de nekas färdtjänst. Men, säger Glansberg, de har alltid möjlighet att överklaga sådana beslut.