Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga större problem med markföroreningar

En insändarskribent i ÖP undrade för en liten tid sedan över hur det förhåller sig med giftigheten på Storsjö Strand och hur kommunen tänker kring det.

Delar av det som står i insändaren stämmer. Det har till exempel legat ett kolbolag där, vilket innebar att vi 2008/2009 tog jordprover inom hela området för att tidigt få en bild av hur omfattande föroreningarna är.

På några av dessa punkter togs även prover från grundvattnet. Ett av markproverna visade på ett djup av 2–3 meter relativt höga halter av PAH, som är ett petroleumämne. Därför gjordes en kompletterande utredning för just den delen, för att närmare kartlägga utbredningen horisontellt och vertikalt, samt göra en riskbedömning.

Utredningen visade att området är begränsat och att spridningsrisken är liten. Den skyddsåtgärd som konsulten föreslog var att det mest föroreningsbelastade området inte skulle lämnas orört och bart utan antingen bebyggas, besås eller hårdgöras.

Hittills har alltså utredningarna inte visat på några större problem med markföroreningar i området. För att vara säkra på markens beskaffenhet kommer ändå ytterligare undersökningar att göras framöver. Om det skulle visa sig nödvändigt kommer åtgärder att vidtas för att området ska bli lämpligt för boende.

Anne-Katrin Ångnell

Storsjö Strands projektledning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel