Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga tv-lekar för hårdsatsande Ferry

Lekprogrammen i tv får vänta. Björn Ferry har helt enkelt viktigare saker för sig. Som att ta reda på hur bra han kan bli innan skidskyttekarriären är över.

Björn Ferry är redo för en avskedssäsong där han i alla fall inte kan skylla på förberedelserna om han inte lyckas. Den pratglade skidskytten från Storuman gör en hårdsatsning inför OS i Sotji och har ökat träningsdosen med mer än 30 procent sedan förra året.

– Efter VM i våras fick jag sätta mig ner och göra en analys. Jag var i form, jag hade bra glid och jag sköt som en gud. Ändå räckte det inte till medalj. Jag var 5:a, 8:a, 9:e, 13:e. Nära, men jag åkte för långsamt. Då tänkte jag: Antingen är jag för gammal, eller så kan jag göra någonting för att bli bättre, säger Ferry.

Analysen landade i att Ferry, sina 35 år till trots, kan höja sig ett snäpp.
Många träningstimmar

TT: Hur mycket tränar du nu?
– Många veckor är det 25 timmar fysträning, plus två styrkepass dessutom. Och så skjuter jag 500–600 skott i veckan. I grunden handlar det om att jag håller på med det här för att se hur bra jag kan bli, säger Ferry om satsningen som sliter hårt både fysiskt och mentalt.

– Jag tror att förutsättningen är att det är tidsbegränsat. Om någon skulle säga att jag ska göra det här i tre år... Nej, aldrig. För det klarar jag inte.
Björn Ferry har samtidigt prioriterat bort det mesta runtomkring skidskyttet. Där finns såklart plats för frun Heidi Andersson och tvåårige sonen Dante, annars inte så mycket mer.

– Bort med sponsoruppdrag och allt annat som att röja i skogen. Jag svarar inte i telefonen och Heidi får ta hand om mejlen. Då har jag kunnat göra stor skillnad.

TT: Är det svårt att tacka nej till allt?
– Det är klart, affärsidén är ju att leva på mitt varumärke genom skidskyttet, och mitt varumärke är Björn Ferry. Om jag sitter hemma i Storuman och tränar sex timmar om dagen så tjänar jag inga pengar på det, säger Ferry.

– Något tv-program kan säga "du får 30 000 för att sitta och leka någonting en dag". Det kan vara jävligt lönsamt. Det är klart att det kan vara svårt att säga nej till sådant om man inte sitter med 100 miljoner på banken. Men ändå känner jag mig nöjd eftersom jag har bestämt mig för det här.

Ferry gjorde en bra insats på tredjesträckan när världscupen inleddes med mixedstafett i söndags. På torsdagskvällen väntar den riktiga premiären när 20 kilometer distans står på programmet i Östersund. Men för Ferry handlar säsongen först och främst om att vara som bäst i februari.

– Jag vill känna när jag står på OS att jag har gjort allt. Går jag tillbaka ett år då ska jag inte vilja ändra på någonting.