Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga värdfamiljer till studenter i Jämtland

Organisationen Youth for understanding har svårt att hitta värdfamiljer till utbytesstudenter i Jämtland. I augusti anländer 80 studenter som de vill hitta boenden till över hela landet.

Youth for understanding, YFU är en ideell organisation för utbytesstudier. Nu vill de hitta värdfamiljer till sina studenter. I år kommer 83 studenter till Sverige via YFU, vilket är rekord. 80 av dem anländer i augusti och YFU har som vision att kunna sprida dem i olika delar av landet. Hittills har inte en enda värdfamilj i Jämtland anmält sitt intresse.

– Vi är en ideell organisation så vi har så klar begränsade möjligheter att nå ut, säger Josefine Nilsman på YFU.

Det finns ändå några jämtar i YFU:s nätverk och det brukar vara en eller två utbytesstudenter från YFU placerade i länet. Josefine Nilsman tror att det finns potential för att de skulle kunna vara många fler. Hon berättar att man ofta blir värdfamilj efter att ha haft ett eget barn på utbyte.

Östersundsbon Lars Hedenborg och hans familj har haft många utbytesstudenter hos sig. De fick nys om det via en notis i ÖP för ungefär sex år sedan. Han tror att folk har uppfattningen att det skulle vara besvärligt att ta sig an en sådan uppgift, något han invänder mot.

– Det blir egentligen som ett barn till, man får igen så mycket mer än man ger. Jag skulle absolut inte vilja vara utan det nu, säger Lars Hedenborg.

De nya familjemedlemmarna kommer också tillbaka och hälsar på, vilket Lars Hedenborg tycker är ett gott betyg. Samtidigt är det orsaken att de valt att inte ta emot någon fler, annars skulle de aldrig slutat menar han.

Genom utbytesstudenterna har Lars Hedenborg upplevt det egna länet med nya ögon, fått ta del av nya kulturer och fått vänner över hela världen. Det är en upplevelse som han rekommenderar till alla, oavsett om man har egna barn eller hur gamla de barnen i så fall är.

– Vi är världens rikaste familj, även om det inte är ekonomiskt, säger han.