Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingegerd Åhlander

Ingegerd Åhlander har stilla insomnat efter en kort tids sjukdom.

Hon föddes i Hissmofors 1921 som Mia och Alfred Lundqvists första barn. Familjen utökades två år senare med sonen Rune. Efter avslutad skolgång var det dags att gå ut i arbetslivet och vid 17 års ålder fick hon anställning som kallskänka på sommarrestaurangen Årsta havsbad i Stockholmstrakten. Hon arbetade även i Motala och Åre innan hon återvände till hemtrakten och en anställning vid Stadskällaren i Östersund.

Under 1943 föddes en dotter och Ingegerd gifte sig med Anders Persson. En son föddes 1946 men samma år gick makarna skilda vägar. Hon flyttade då tillbaka till Hissmofors och de följande åren bodde hon och barnen tillsammans med hennes föräldrar i ett hem med stark sammanhållning och glädje och där vi barn kände att vi alltid hade en mamma till hands, antingen mor eller mormor.

När hennes far dog 1957 flyttade familjen till Östersund. I början av 60-talet träffade hon Sten Åhlander och de gifte sig 1969. I deras hus på Lignellsvägen, och därefter i Lugnvik, Valla och Odensala var vi och barnbarnen alltid välkomna och det var ingen risk att man gick hungrig därifrån. Min älskade mormor bodde också hos dem till sin död 1979.

Ingegerd arbetade de sista 20 åren före sin pensionering 1984 i köket på I 5. Det kunde många gånger vara slitsamt men också innebära många roliga episoder, som hon kunde berätta om på sitt målande och humoristiska sätt.

Mamma drabbades av en stor sorg 1987 då hennes dotter, min syster, avled.

Maken, Sten, avled 1996 och mamma flyttade därefter till Körfältet, där hon bodde återstoden av sitt liv. Hon var mycket barnkär och de sista åren fick hon även uppleva glädjen med barnbarnsbarn.

Mamma var, trots hög ålder, vid god hälsa, löste korsord och höll sig à jour med världshändelserna. Hon deltog flitigt i PRO:s verksamhet och i den så kallade pinngymnastiken. I det sammanhanget förekommer hon även i en sekvens på Youtube. Om inte en fallolycka inträffat så är jag övertygad om att vi hade fått ha henne hos oss i många år till.

Mammas humor och barnasinne kan vara förklaring till hennes positiva livssyn trots en del törnar i livet. Hon var alltid mån om vårt välbefinnande och min älskade mamma är för alltid bevarad i mitt ljusaste minne.

Sonen Jan-Christer