Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingela gör sig redo för ripjakten

Årets ripjakt började i veckan. Tills den är slut kommer Ingela Forslund spendera sin lediga tid på fjället tillsammans med sina hundar, jagandes ripor. Jakt är nämligen hennes stora, nyfunna intresse.

Över blåbärsris och lövhögar, mellan myrstackar och stubbar, traskar treårige Retro målmedvetet framåt genom skogen. Hans mål är en djurklöv som hans matte Ingela Forslund har placerat ut någonstans i skogen.

Retro luktar och spanar, går lite sicksack men kommer snabbt tillbaka till spåret. Plötsligt står han med klöven i munnen och får ta emot mattens ivriga lovord.

– Duktig kille. Vilken duktig kille du är.

Ingela Forslund från Nälden har tränat hundar i över 30 år. I många år tränade hon främst brukshundar, men sedan tre år tillbaka är det fågelhundar av rasen vorsteh som gäller. Förutom Retro har hon ettårige Gakker och båda hundarna tränas, förutom i eftersök, till att stå för vilt.

Ingela Forslunds största fritidsintresse är nämligen jakt.

– Dels är det friluftslivet, att få vara ute på fjället. Sedan är det det här med hundarbetet och spänningsmomentet i jakten, säger hon.

Jaktstartdatumet för ripjakten var i går, och de lediga dagarna och helgerna framöver kommer gå till att vara ute på fjället och jaga fågel. Ingela Forslund hade länge drömt om att börja jaga, men det var först för tre år sedan som hon tog tag i saken.

– Jag har alltid drömt om att börja jaga, men inte haft möjligheten. Det är ganska dyrt, och jag har varit ensamstående med min dotter länge, säger hon.

För fem år sedan flyttade hon till Nälden och blev sambo, ett par år senare köpte hon sin första bössa. En tjäder och tre ripor har hon skjutit sedan dess.

– Jag är inte jätterutinerad, men jag tycker att det är jättekul, säger Ingela Forslund och tillägger:

– Det är inte så himla lätt att få till det, man ska få till hunden och man ska få till att skjuta. Men det är som sagt kul.

Ingela Forslund jagar främst på sambons mark i Offerdalsfjällen, men även på egen mark i hemområdet kring Tärnaby. Medan Ingela helst jagar fågel vill sambon gärna jaga älg.

– Jag är inte intresserad alls av att sitta på ett älgpass, säger Ingela Forslund.

Nej, då lockar ensamheten på fjället tillsammans med hundarna som enda sällskap mer.

– Också är det så lätt, jag kan åka ut för bara några timmar och sedan är jag nöjd.