Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingemarsdotter jagar första OS-medaljen

Fem VM–medaljer har det blivit. Ingen i OS. Den här säsongen har Ida Ingemarsdotter chansen att utöka prishyllan med en efterlängtad peng.

Att Ida Ingemarsdotter, 28, står på karriärens topp visade hon förra säsongen. Tre VM–medaljer, alla silver, blev det i Val di Fiemme. Nu ska hon på nytt försöka mästerskapstoppa formen. Och knipa den där OS–medaljen hon siktat på. Helst ett guld.

– Har man silver så vill man ju ha guld, säger Ida vid landslagets upptaktsträff i Solna.

– Det gäller att vara i riktigt bra form där i februari. Och så måste man ha rätt dag, både fysiskt och med materialet, Det där med "rätt dag" ställs på sin spets i ett OS.

För efter Sotji är det fyra år till nästa spel.

– Så är det. Men det är dumt att börja fundera för mycket på det. Då skapar man bara hjärntroll för sig själv. Det är bara att försöka göra som vanligt; fokusera på det man ska göra, hitta harmonin och tron på det. Inte börja laborera för mycket.

Ett sätt att hitta harmonin är avkoppling. Svegstjejen Ida slog till och byggde en bastu – strax utanför Hammarstrand.

– Det är viktigt att ha ett ställe där man kan samla energi och inte behöva känna press eller krav.

– Kunna stänga ned och lyssna på älgarna som är ute och traskar, säger hon och möts av glada skratt från åkarkollegorna Anna Haag och Charlotte Kalla. De tre utgör stommen i ett av de allra starkaste svenska damlagen någonsin. Åkarna har precis kommit hem från ett läger i italienska alperna.

– Det är många som är framme och hugger och vill ligga först. Men det skapar bara bra stämning och sätter press på både unga och gamla.

Själva åkprogrammet i Sotji har hon inte detaljstuderat.

– Nej, men sprinten lär bli den första distansen jag åker. Mycket fokus kommer att hamna där, säger Ida Ingemarsdotter.