Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen avgift på Sundsvallsbron

Snart öppnar Sundsvallsbron.
Utan broavgift.
– Tidigast till årsskiftet kan vi ta ut en avgift, säger Jonas Maran på Transportstyrelsen till Dagbladet.

Vill du provköra på Sundsvallsbron är det bäst att göra det direkt efter premiären i december. Då är det gratis.

Brobygget har gått snabbare än väntat och myndigheterna som ansvarar för bygget och broavgiften har inte riktigt hunnit med.

– Den tekniska utrustningen måste vara på plats och fungera innan vi kan ta ut någon avgift, säger Jonas Maran, verksamhetsspecialist på Transportstyrelsen.

När utrustningen är monterad kommer det troligen att kosta nio kronor att köra över bron med personbil och 20 kronor med tunga fordon.

Trafikanterna kommer att registreras automatiskt när de kör över bron och sedan skickas en faktura med posten hem till bilägaren.

Men det är osäkert om Trafikverket kommer att hinna färdigt med teknikbygget till premiären i december. Inte ens upphandlingen är färdig ännu, alltså anbudsförfarandet och beslutet om vem som ska bygga den avancerade tekniska utrustning som behövs. Det handlar bland annat om bågar över motorvägen med kameror som fotograferar alla fordon som passerar bron.

Dessutom får inte Transportstyrelsen, enligt lag, börja ta ut någon avgift förrän tidigast 2015. De har som målsättningen att komma igång till årsskiftet, men eftersom de är helt beroende av det arbete Trafikverket måste göra för att upphandla och få tekniken på plats kan man inte garantera något.

Det betyder att Sundsvallsborna till en början kan köra gratis över bron, åtminstone i december – och kanske ännu längre.