Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen eftertanke bakom förslag att skattebelägga kreosot

debatt De ekonomiska talespersonerna Per Bolund (MP) och Magdalena Andersson (S) kom i höstas med ett utspel om att träskyddsmedlet kreosot ska skattebeläggas om de vinner valet. Det ska ge 100 miljoner i skatteintäkter.

Kreosot är ett träskyddsmedel som är skattefriat inom hela EU, godkänt inom EU för användning till minst 2018, och används inom koncernen AB Borgen på två PEFC-certifierade anläggningar i Sverige.

Kreosotimpregnerade svenska furustolpar är enligt livscykelanalyser det mest miljövänliga alternativet som finns när man bygger el- och teleledningar, inkluderande även stål- och betongstolpar.

Alternativet kompositstolpar har ingen godkänd byggstandard för svenskt ledningsbygge och är dessutom 4–5 gånger dyrare än en furustolpe. Undrar vad svenska elkunder tycker om ett sådant påslag på nätavgifterna?

Inom koncernen AB Borgen är tillverkning av furustolpar i Kälarne och Ludvika en bärande del av den totala verksamheten. Inom koncernen har cirka 200 personer sin direkta, skatteunderlagsskapande inkomst.

Till detta kommer 300–400 indirekta jobbtillfällen enligt vedertagna beräkningar.

Denna för Sverige ensidigt införda skattepålaga skulle kosta koncernen i storleksordningen 100 miljoner kronor per år, och då övriga producenter inom EU inte har motsvarande skattebörda på en konkurrensutsatt, fri marknad, så kan bara utfallet bli ett – man får lägga ner och stolpar och sliprar kommer att importeras.

Det vore oerhört intressant att höra Bolund och Andersson förklara hur deras förslag:

A: gynnar länet, då en av Bräcke Kommuns största arbetsgivare, Rundvirke Poles AB och Octowood AB i Kälarne, får lägga ner sin verksamhet?

B: ger en skatteintäkt netto på 100 miljoner kronor då 300–500 personer i lågsysselsatta regioner förlorar sina jobb?

C: gynnar miljön då nätägarna måste köpa stolpar från Norge alternativt Polen, Finland eller annat EU-land. Samma mängd godkänd kreosot, men en hel del utsläpp från transporterna.

AB Borgen håller beredskapslager av färdiga stolpar och slipers. Efter stormen Gudrun krävdes 12 000 stolpar på några veckor – hur tänker MP och S agera vid en liknande händelse? Ska man sätta in 5 000 lediga grävmaskiner inom en vecka?

Totalt exporterar koncernen för 350 miljoner kronor. Med det här förslaget får Sverige nu importera för 150 miljoner. Skillnad 500 miljoner kronor i handelsbalansen.

Detta är ett förslag framtaget utan någon som helst eftertanke och framför allt utan konsekvensanalys. Det har vi redan sett nog av i svensk politik.

Håkan Semb

fackligt ombud Ledarna

Niklas Abrahamsson

fackligt ombud GS Octowood