Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen finansiering från EU

Det blir ingen finansiering från EU för att förbättra tillgängligheten för människor med funktionshinder på turistmål i länet. Jämtland/Härjedalen turism hade ansökt om pengar men fick avslag.

Det var många som ansökte om att ta del av de pengar som EU-kommissionen utlyste förra året med syfte att bland annat öka tillgängligheten för personer med funktionshinder på turistorter inom EU. Jämtlands ansökan var länge med men föll på målsnöret på grund av att det inte fanns tillräckligt med pengar, enligt kommissionens motivering. Syftet med ansökan om bidrag var att under 18 månader kunna förbättra förutsättningarna för tillgänglighet över hela länet.

– Nu får vi försöka hitta finansiering på andra sätt, säger Karin Gydemo Grahnlöf, projektledare på Jämtland/Härjedalen turism.

Det är inte alltid lätt att vara turist med någon form av funktionshinder. I länet, där turismen omsatte 4,3 miljarder kronor 2013, finns det platser som är väl anpassade för personer med rörelsehinder men det går att göra mycket mer.

– Det är till exempel ofta en familjemedlem som har ett funktionshinder och tre som inte har det. Hela familjen ska kunna komma hit och turista, säger Karin Gydemo Grahnlöf.

Enligt henne skulle ökad tillgänglighet kunna bli en konkurrensfördel för länet mot andra turistorter.

– Det finns ett par bra grejer i länet, som Totalskidskolan (i Rödkullen reds.anm.), och till exempel Ski Star har gjort mycket för att förbättra tillgängligheten på sina anläggningar. Det skulle kunna bli en bra produkt för marknadsföring säger hon.

Tanken med satsningen var bland annat att få kunniga personer till länet för att ge råd till företagen om förbättringar och till exempel kunna ordna anpassade färdiga resrutter. Men för Jämtland/Härjedalen turism är avslaget inte slutet på projektet. De kommer att fortsätta att jobba mot ökad tillgänglighet och en generell förbättring av förutsättningarna för turismen i länet. Under hösten kommer en studie att göras för att öka förutsättningarna inför nästa utlysning av pengar, de så kallade strukturstöden, i början av 2015.

– De pengarna är slut för i år men det kommer nya pengar i januari. Vi vill veta vad vi behöver göra och vara på i tid, säger Karin Gydemo Grahnlöf.

Läs mer:

Gott betyg trots brister i tillgänglighet

Debatt: Vår framtida ekonomi är beroende av Europabeslut

Besöksnäringen viktig för tillväxten

Prunkande flora tillgänglig för alla