Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen folkomröstning om invandring

Sverigedemokraterna säger sig tala för en tyst majoritet när de beskriver sin främlingsfientliga politik. Men det stämmer inte.

Enligt en studie utförd i samarbete mellan Uppsala universitet och högskolan i Gävle så är över 70 procent positivt inställda till mångfald. Det väl ansedda SOM-institutet i Göteborg har likaså länge följt folkets inställning till flyktingmottagande och invandring. Deras mätningar visar på ett starkt stöd.

Förklaringen är givetvis att det i Sverige finns en stor förståelse för det åtagande som görs. Att ta emot och hjälpa andra människor i nöd är ingen friktionsfri uppgift – men den behöver utföras. Vi ser hur problemen i vår omvärld ökar, inbördeskrig i mellanöstern och Afrika.

Jag är stolt över vårt mottagande av flyktingar eftersom frågan om öppna eller stängda gränser i första hand handlar om människoliv. Först i andra hand om ekonomi. Där argument framförs om att invandringen behövs som någon sorts arbetsmarknadsregulator så att en underbemannad äldrevård kan få sin lösning.

Sverigedemokraterna företräder en minoritet i svensk politik. En minoritetsåsikt övriga tar avstånd ifrån eller är ointresserad av. Att därför kräva samarbete, makt och inflytande är en naiv retorik. Lika osannolik som om Vänsterpartiet plötsligt skulle få göra upp med de borgerliga om näringspolitiken.

Problemet är i stället att den minoritet som Sverigedemokraterna företräder blir allt mer missnöjda. Men missnöjd över vadå? Sedan Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har eftervalsanalyserna pendlat i ett försök att tolka partiets väljarbas. Somliga har menat att det rör sig om en allmän missnöjesyttring och politikerförakt. Ett sådant röstningsbeteende har inget stöd i forskningen. Det man däremot kan se är att partiet vunnit nya väljare med bredare social och ekonomisk bas. Men grundvärderingen – att man inte gillar invandring finns kvar.

IAS vid Linköpings universitet har presenterat sina forskningsresultat på Dagens nyheters debattsida.

Deras publicering är mycket klargörande och visar att 50 procent av Sverigedemokraternas väljare är negativa till muslimer som grannar, 45 procent är negativ till en muslim som vårdgivare och 80 procent är negativ till om en muslim gifter in sig i familjen. Andelen negativa bland övriga väljargrupper är närmast försumbar.

Så även om minoriteten är högljudd och missnöjd kommer vi inte få se den folkomröstning om invandringen som Sverigedemokraterna hoppas på 22 mars. Om så sker har de övriga partierna kapitulerat inför Sverigedemokraternas väljare i stället för sina egna. Att invandringen blir valets viktigaste fråga är därför lika osannolikt som om försvarspolitiken hamnade i topp. Trots den bristande förmåga försvarsmakten visade upp vid kränkningen i Stockholms skärgård.

Valets viktigaste frågor kommer istället fortsatt (och enligt tradition) handla om skola, välfärd, ekonomi, jobb och miljö. Som en absolut majoritet av det svenska folket vill ha det.

Den som väljer att tippa annorlunda spelar med mycket höga odds.