Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen förtroendeomröstning om Elisabet Yngström

Något nyval blev det inte under onsdagens kommunfullmäktige. Socialdemokraterna och Centerpartiet har ju sedan tidigare sagt att de ska säga upp sina politiska uppdrag i Ragunda kommun.- Centern har ju sagt upp sitt samarbetsavtal, säger Hans Lundqvist (s), kommunfullmäktiges ordförande
Men ingen sa upp sina uppdrag under fullmäktige. Eftersom kommunen måste kunna fortsätta fungera kommer alla att sitta kvar på sina uppdrag tills det blir nyval. När det blir är oklart.
- Först måste de politiska partierna förhandla fram en majoritet. Först därefter kan vi ha ett extra kommunfullmäktige, säger Hans Lundqvist.
Vänstern ville ha förtroendeomröstning kring kommunalrådet Elisabet Yngström (s).

Vänstern skickade in sin begäran till fullmäktigeberedningen för att ta med det som ett ärende till kommunfullmäktige. Men beredningen tog inte upp ärendet i stället var det presidiet med Hans Lundqvist i spetsen som avslog ärendet. När ärendet inte kom med så la vänstern in en motion till fullmäktige. Men kommunfullmäktiges ordförande Hans Lundqvist avslog motionen och tog inte upp det under fullmäktige.
- Kommunfullmäktiges har inte befogenheter att göra något sådant. Det är inte kommunfullmäktige som bestämmer vem som ska ha olika poster. Det är de olika partierna som bestämmer det. Vänsterpartiet kan ju alltid överklaga om de tycker annorlunda, säger Hans Lundqvist.

Det väckte ont blod hos vänsterpartiet. De kommer att överklaga beslutet.
- Det är märkligt. Vad är det som är så farligt med en förtroendeomröstning? Vi ville veta om det finns ett förtroende i kommunfullmäktige för Elisabet Yngström. Det handlar inte om att avsätta henne, säger kommunfullmäktigeledamoten Eija Dibba (v).
Vänsten ville även i sin motion att den politiska situationen reds ut.
- Ragundaborna har rätt att veta hur den politiska situationen ser ut. De har rätt att veta vem det egentligen är som bestämmer, säger Eija Dibba.
Samtidigt har kommunfullmäktige i Ragunda tagit bort allmänhetens frågestund i onsdags. Ragundabon Bo Bergström ville ha svar på en rad olika frågor. Men dessa fick han inte ställa.

- Det är horribelt att jag inte fick ställa mina frågor. Det här är förödande för demokratin, säger Bo Bergström.
Fullmäktigeordförande Hans Lundqvist menar att allmänhetens frågestund vid förra mötet blev för yvigt.
- Vi måste renodla reglerna för vad som gäller under allmänhetens frågestund under fullmäktige, säger han.