Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen framgång för Primrose i överklagan om Komvux och SFI

Primrose förlorade den stora upphandlingen om Komvux och SFI för de närmaste fyra åren. Nu har Förvaltningsrätten avslagit skolans överklagan. Men vd Sten–Göran Andersson ger sig inte.

– Jag tänker överklaga till Kammarrätten. Det är ju inte säkert de tar upp det, men jag anser att det behöver prövas annars kan det här bli ett prejudikat för upphandlingar, säger han.

Som ÖP berättat tidigare hotas nu jobben för 37 lärare på Frösön eftersom Östersunds kommun för de närmsta fyra årens högskoleförberedande Komvux och SFI valde andra skolor än Primrose.

Primrose, som ägs av vd Sten–Göran Andersson, är ett lokalt utbildningsföretag som har 500 SFI–elever och lika många Komvux–elever. Upphandlingen överklagades i somras.

Överklagan har nu avslagits. De två formella fel som Sten–Göran Andersson angrep var inte så allvarliga, menade Förvaltningsrätten.

Det ena gällde att konkurrenten Academedia påstods ha skrivit för långt i sitt anbud.

– Förvaltningsrätten säger att det inte spelar någon roll, men det betyder att alla andra i alla upphandlingar kan skriva hur långt som helst. Innan de införde den här regeln kunde anbuden ligga på 200 sidor, säger Sten–Göran Andersson.

Han säger att Academediakoncernen var 15–20 procent billigare än hans egen skola.

– Jag har räknat om vad det skulle ha inneburit för oss med samma pris. Det skulle ha betytt nio färre lärare. Priset är skillnaden i lärartäthet. Jag har svårt att se någon framtid för elever med studiehandikapp. De flesta som har hoppat av gymnasiet behöver ha lärare på plats.

Sten–Göran Andersson poängterar också en annan skillnad i upphandlingen: Primrose har räknat med att anställa en specialpedagog medan den vinnande skolan uppgav sig ha ”tillgång till specialpedagog”.

– Det är en skillnad på 45 000 kronor i månaden, säger han.

Men rektor för Lärcentrum i Östersund, Magnus Andersson, säger att kravet på specialpedagog gäller fysiskt. Den vinnande skolan ska ha specialpedagog på plats.

– Och det är viktigt att påpeka att vi har utvärderat kvaliteten. Vi är benhårda på kvaliteten och de elever som väljer gruppundervisning med lärare ska få det stöd de behöver. Vi vägde ihop kvalitet med pris, men det var inte mycket som skiljde i kvalitet mellan de olika skolorna. Primrose fick höga kvalitetspoäng.

Sten–Göran Andersson är kritisk till att förfrågningarna i upphandlingen inte var specificerade, att det inte stod hur många behöriga lärare som krävs och i vilka ämnen. Nu blev bedömningarna av skolornas kvalitet subjektiv, något som Förvaltningsrätten inte ansåg vara ett skäl att godkänna överklagan från Primrose.

– Vi har ett viktigt jobb framför oss med att följa upp kvaliteten, säger Magnus Andersson.

I väntan på att Kammarrätten eventuellt tar upp upphandlingen till prövning fortsätter undervisningen som förr.

Läs också: Primrose förlorade hela upphandlingen om Komvux och SFI – 1 000 elever och 37 lärare berörs

Elever på Primrose protesterar mot nedläggningshot: ”Jag började älska skolan när jag började studera här”

ÖIK och Primrose i samarbete för integration i ishallen: "Skridskotalang har ingen hudfärg"