Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen från Jämtland i dagens mobildebatt

Långt över en timme debatterade riksdagen i dag bristande mobiltäckning i glesbygden. Ledamöter från hela Norrland utom Jämtland krävde fler åtgärder.

Som flera av ledamöterna sa i talarstolen; "den här debatten har vi haft förr".

Den här gången var bakgrunden tre frågor om täckningen från Norrbottens S-ledamot Sven-Erik Bucht. Han hade stöd från ledamöter från Västerbotten, Västernorrland och Gävleborgs län, men också en folkpartist från Stockholm krävde nya sätt att ge lika förutsättningar när det gällde mobilt och bredband i hela landet.

Ingen ledamot från Jämtlands län deltog i dagens debatt.

It-minister Anna-Karin Hatt (C) hade två positiva besked och ett negativt att komma med utifrån de tre specifika frågor Sven-Erik Bucht hade ställt.

1. Ja, Post- och Telestyrelsen ska under 2014 ta ställning till om kravet för 900-bandet ska förlängas. Det vill säga att operatörerna efter 2015 inte får försämra mobiltäckningen för 2G jämfört med hur det är nu. Däremot sa hon inget om hur detta skulle mätas.

2. Ja, regeringen undersöker hur och när 700-bandet ska kunna göras tillgängligt för mobilt bredband, hon nämnde inte tal, men att det inte får innebära att tv-sändningarna blir sämre.

3. Nej, det kommer inte att ställas krav på att de gamla 450-bandet som förr erbjöd mobil telefoni åter används för detta. Det finns 100 000 kunder som använder bandet för mobilt bredband (Net1) och skulle tal krävas i samma frekvens skulle deras bredband bli 35 procent sämre, enligt It-ministern.

– Sven-Erik Bucht kräver att en tjänst ska öppnas som färre än 200 kunder ville använda för fem år sedan, svarade Anna-Karin Hatt (C).

Någon debatt om de tekniska detaljerna kring 450-nätet blev det inte. Debatten pågick i över en timme med flera inlägg som gick ut på att regeringen genom att lita på operatörerna bidragit till försämringar medan Anna-Karin Hatt försvarade de åtgärder som nu har tagits.

– Sverige ska ha bredband och telefoni i världsklass. Därför har vi prioriterat den här frågan. Vi vill förbättra täckningen i hela landet och vi har gett PTS i uppdrag att kartlägga bilden för att se om vi behöver skärpa lagen, sa hon bland annat.