Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen häckande örn – Vindkraftbygge fortsätter

Vindkraftparken i Munkflohögen stoppades när Andreas Ringnér visade sina bilder på de örnar han hade sett.
Nu visar vårvinterns inventering att bolaget kan återuppta sina planer.

Annons

Det ser ut som att Vasa Vind kan fortsätta planera sitt vindkraftbygge med 27 vindkraftverk i Munkflohögen.

Tidigare stoppades projektet och en ny örninventering begärdes. Den har nu blivit färdig och den visar på att det finns örn runt Munkflohögen, men ingen som förberedde en häckning.

2010 gavs tillstånd till 27 snurror på 150 meters höjd strax utanför byn. Men Vasa Vind ville ha dem ännu högre - 180 meter.

I och med det krävdes en ny tillståndsprocess och det var under den som det kom fram att Andreas Ringnér, känd naturfotograf från Munkflohögen, hade sett flera örnar.

Hans observationer gjorde att bolaget tvingades till tillfälligt stopp och en ny örninventering. Närmare än två kilometer från ett örnbo får det inte finnas vindkraftverk.

Men några bon eller förberedelser till häckning har inte fågelskådarna hittat under den inventering som gjordes under vårvintern. Under åtta tillfällen från februari till april letade två fågelskådare efter tecken på spelflygande örn, det vill säga örnar som visar upp sig för varandra inför häckningen.

Däremot sågs flera örnar flyga förbi.

– Observationerna gjordes utanför vindkraftområdet, säger Frida Gavelin, länsstyrelsen i Västernorrland som har fått rapporten.

Andreas Ringnér säger att den örn han såg förra vintern var en treåring. Och det dröjer flera år innan örnar blir könsmogna.

– Men jag såg också två gamla örnar på samma ställe men de kanske bara var där och åt. Jag såg inte heller några som spelflög.

Nu ska länsstyrelsen i Västernorrland bestämma sig för om Vasa Vind får bygga sin park eller inte. Eftersom snurrorna är så höga krävs det hinderbelysning och Vasa Vind måste berätta om de tänker sätta in lampor som tänds enbart när ett flygplan närmar sig.