Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen har talat med tältarna om bosättningen i Österängsparken

I några veckor har fyra personer sovit i tält i ett buskage i Österängsparken. Ett boende som är omdebatterat och enligt kommunalråd Anders Edvinsson (S) förbjudet. Diskussioner och regler som tältarna säger att de inte vet något om.

När ÖP besöker Österängsparken på måndagskvällen är det mycket folk som passar på att njuta av augustisolens varma strålar. På en skyddad gräsyta längst ner mot järnvägsstationen har några personer tänt en grill och ska precis till att steka kött i en stor panna och röra ihop en gyllengul majsgröt i en gjutjärnskastrull.

Emil och Emilia Dimu står för matlagningen och deras dotter Nadia Dimu och hennes man Spiridon Jonel Liviu kommer och bredder ut picknickfilten. De säger att de kom med tåget till Östersund för tre veckor sedan och är här för att spela dragspel och tigga. För att, som de säger, försöka tjäna ihop pengar till barnen och barnbarnen i Rumänien.

– Vi har inte pengar och vi har ingen annanstans att bo. Vi har valt att bo här för att inte störa någon, säger Emil Dimu, enligt honom har varken polis, någon från kommunen eller någon annan informerat dem om att det inte är tillåtet att tälta på parkmark.

– Om polisen kommer och vräker oss då flyttar vi någon annanstans.

I förra veckan skrev Östersundaren Kaj Thörnqvist en debattartikel om vad han anser om bosättningen i Österängsparken. Han tycker att platsen har blivit en "sanitär olägenhet", som behöver städas upp. Därför har han försökt göra en anmälan till kommunen och polisen, men han är inte nöjd med det bemötande han fått. Utan kräver i upprepade debattinlägg att kommunens politiker och parkansvariga agerar.

Kommunalråd Anders Edvinsson har svarat att personerna i bosättningen ska kontaktas och informeras om att det är förbjudet att tälta på parkmark. Och att en informationsskrift om regelverket tagits fram och har översatts till rumänska.

Ett svar som inte Kaj Thörnqvist inte nöjer sig med. Han anser att parken ska städas upp omedelbart och de som bor där ska hänvisas till campingplatser, där kommunen går in och subventionerar en del av avgiften.

Familjen Dimu planerar att stanna i Östersund ungefär en månad till, tills kylan sätter stopp för tältandet.

– Vi skulle gärna åka redan nu, men vi har inte pengar till hemresan, säger Nadia Dimu.

De säger att det är första gången de besöker Östersund och att de har blivit vänligt mottagna, även om de inte lyckats samla ihop så mycket pengar som de hoppats.

– Helst vill vi jobba. Vi är arbetsamma, men det är svårt att få när vi inte kan språket, säger Spiridon Jonel Liviu.

Det är inte den första resan ut i Europa. Förra året var de till Finland i samma ärende och det blir troligen fler resor framöver.

– Vi måste komma tillbaka någonstans och tjäna pengar. Vi har familj och barn att försörja. I Rumänien är situationen svår för oss, det finns inga jobb för oss där.

Läs mer:

Nu ska Österängsparken städas och husbilar ska bötfällas

Vad gör ni åt bosättningen i Österängsparken?

Ingen har rätt att campa på parkmark

Låt romerna bo på campingplatserna

Camping i parker är förbjudet

De bor i tält under Frösöbron: "Vi har ingen annanstans att bo"

Tältande rumäner är en känslig fråga för kommunen