Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hjälp att förbjuda tiggeri

Annons

Skillnaden mellan Moderaternas människosyn och en grön människosyn visades tydligt på DN debatt i onsdags, där riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) förespråkade ett förbud mot tiggeri.

Magnusson skriver att vi har glädje av människor födda i utlandet främst genom det arbete de utför i Sverige. Miljöpartiet tror att vi även kan ha glädje av att vara solidariska och hjälpa människor i utsatta situationer. Vi kan också ha glädje av att umgås med människor från andra kulturer och lära oss av varandra.

Miljöpartiets politik grundar sig på tre solidariteter – med djur, natur och det ekologiska systemet, med kommande generationer och med människor i alla världens delar. Detta är en självklarhet för oss att visa solidaritet med Europas romer, som ofta bor under horribla omständigheter i sina hemländer.

Magnusson skriver att de romer som befinner sig i Sverige varken är hemlösa eller lider av hungersnöd hemma.

Har hon, som några av oss, besökt några av de mest utsatta romska byarna i sydöstra Europa? Eller sett reportagen ÖP gjorde i våras?

Ska vi inte visa medmänsklighet mot människor som har blivit utsatta för diskriminering sedan födseln, nekade sjukvård och utbildning och aldrig sett utbetalda EU-medel komma till byn?

Under året har några av dessa människor tagit sig till Östersund och Jämtland för att försöka förbättra sin situation. De samlar in pengar till mat, sjukvård, barnens skolgång, varma kläder och andra förnödenheter hemma.

Många Östersundsbor har skänkt några kronor utanför köpcentrum och matvarubutiker. Andra har även erbjudit dem en plats att sova för natten. Men Magnusson skriver att lösningen på romernas situation är att förbjuda tiggeri i Sverige. Hur skulle det hjälpa dem på kort sikt?

På lång sikt vet vi att det krävs en mer omfattande lösning så att inga människor i Europa ska behöva få sina mänskliga rättigheter kränkta.

Med Miljöparitet i regeringsställning kommer Sverige att arbeta kraftfullt genom EU för detta ska bli verklighet. Låt oss under tiden fortsätta finna glädje i att vara en välkomnande och solidarisk kommun!

Carly Smith Jönsson (MP)

Florian Stamm (MP)

ordförande i Östersunds kommuns kommitté för mänskliga rättigheter

Daniel Liljendahl (MP)

kandidat till Östersunds kommunfullmäktige

Jimmy Eriksson (MP)

samtliga kandidater till Östersunds kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel