Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen i länet dömd för mobilprat

Första domarna efter den nya lagen om mobilprat har fallit i Sverige.

I Jämtland har däremot ingen ens rapporterats.

De två första domarna har fallit enligt de nya reglerna om mobilanvändning i bil. Påföljden blev i bägge fallen 1 500 kronor i böter, rapporterar TT.

I det ena fallet försökte en bilförare från Nyköping ta fram mobilen ur jackfickan när det ringde, varpå bilen vinglade fram och tillbaka över vägen. En polisbil låg bakom och stoppade föraren, som erkände omedelbart.

I det andra fallet pratade en kvinna i Borås i sin mobiltelefon samtidigt som hon med en hand på ratten gjorde en snäv sväng och kom ut i mötande körfält. Polisen bevittnande händelsen och såg att en mötande bilist tvingades stanna, skriver TT.

I Jämtland däremot har ingen rapporterats som misstänkt för att ha brutit mot lagen. Anders Könberg, chef på trafikenheten i Jämtland, säger att man avvaktat lite eftersom lagen är så pass ny.

– Visst kommer vi att rapportera om någon kör vingligt på grund av mobilanvändandet. Man får ju inte sitta och kolla Facebook och vara en trafikfara, men än har vi inte rapporterat någon, säger Anders Könberg.

Det var den 1 december i fjol som kraven skärptes på hur man får använda mobiltelefon i bilen. Kortfattat får användningen inte "inverka menligt på framförandet av fordonet".