Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen klassisk framgång för Kalla

Charlotte Kallas medaljchanser försvann redan på den klassiska delen när damernas skiathlon i skid-VM avgjordes på lördagen.

Hon hamnade långt efter när Justyna Kowalczyk och Kristin Störmer Steira gjorde upp om guldet. Kalla blev åtta, slagen med en och en halv minut.

Charlotte Kalla visste att de klassiska storfräsarna skulle sätta full fart från början. Men när åkare som Aino Kaisa Saarinen och Marianna Longa drog i väg gick det fortare än den svenska skiddrottningen kunde parera.

Det var en ödets ironi att det väder som herrarna hade på fredagen, blötföre och snöfall, skulle Kalla haft på lördagen och tvärtom.

någon minusgrad, uppehåll och bra spår. Hon tappade 40 sekunder på de klassiska 7,5 kilometerna. Oreparerbart på fristilsdelen.

– Jag hade inte kunnat åka snabbare, jag kände ganska tidigt att jag har inte den farten i kroppen, sade hon.

– Och jag trodde jag skulle ha lite bättre återhämtning på skejtdelen.

Det var som förbundskapten Joakim Abrahamsson konstaterade:

– Hon hade hoppats kunna hålla sig runt 15–20 sekunder efter på klassiska delen. Nu blev det mer och ändå fick hon släpa med sig lite mjölksyra in på skejten.

Så sent som förra lördagen blev Kalla nia på 10 kilometer klassiskt i VM-genrepet. Känslan där gjorde att hon hoppade över premiären i VM i torsdags.

Men Kallas klassiska kapacitet räckte helt enkelt inte till.

Och när Kristin Störmer Steira satsade allt på fristilsdelen för att få en guldmarginal orkade svenskan inte knappa in på täten på de sista 7,5 kilometerna heller. Hon förbättrade sin placering från tolv till åtta, men var 1.30,6 efter i mål.

– Jag hade ingen koll på hur långt det var upp vid skidbytet, det var bara att försöka jaga på det jag hade, sa Kalla.

Hon hoppades att det där lilla sista som fattas till den riktigt toppformen ska hinna komma under VM.

– Formen kan stiga ytterligare, det är ännu en vecka kvar till tremilen. Det är den distans jag hela tiden har trott att jag har störst chans i. Men det ska bli jättekul att köra sprinten på tisdag, där kan vad som helst hända.

– 1.30.

Junioren Hanna Brodin var den enda andra svenskan till start. Reserven Maria Rydqvist hade inte frisknat till efter sin feber och Britta Norgren hade tävlingsförbud även i lördagens lopp på grund av sina förhöjda blodvärden.

Brodins andra VM-lopp slutade med 51:a plats, drygt fem minuter efter segrarinnan.

Störmer Steira lyckades inte hänga av Justyna Kowalczyk. Precis före upploppet stack polskan förbi och försvann mot guldet. Silvernorskan var 1,7 sekunder bakom och finländskan Aino Kaisa Saarinen, guldmedaljös på 10 km klassiskt, tog brons. (TT)