Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen köttfri dag för hungrig växt

De kör ingen köttfri dag i veckan. I stället lockar de lömskt in sina offer med löften om godsaker.

Köttätande växter kan ta så stora offer som gnagare och ödlor.

De köttätande växterna som har hittats med mindre gnagare i "magen" växer som tur är inte i Sverige, utan i regnskogen. Men deras mindre släktingar finns på Botaniska Trädgården i Göteborg.

– Barn som kommer hit tror ofta att växterna har mun och tänder, men det har de ju inte, säger Helen Ekvall, pedagog och biolog, som ska visa sportlovslediga barn hur växter kan äta.

En slags mun kan man ändå säga att de har. Åtminstone de köttätande växter som sorterar under kategorin "bägarformade". Inuti sin muggformade växtkropp utsöndrar växten en nektar, som lockar till sig småkryp.

– När flugan sitter där och slickar i sig börjar den glida ner och drunknar i vätskan i botten av bägaren, säger Helen Ekvall.

Den mest kända sortens köttätande växt är kanske den som stänger sina käftar för att fånga in sitt byte. Metoden, som kallas klämfälla, används av Venusflugfällan, som finns på Botaniska Trädgården. I vilt tillstånd lever de flesta växter av den här sorten i Nordamerika, enligt Helen Ekvall.

– De har ett spännande sätt att klämma ihjäl småkryp. De har små hår inuti själva växten som känner av om ett kryp tagit sig in och då krossar växten det.