Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen likhet inför lagen

Behövs en hård miljölagstiftning om den ändå inte efterlevs? Och hur kan en länsstyrelse och en regering som säger sig värna miljön, godkänna våldsamma ingrepp i västjämtlands fjällvärld? Detta samtidigt som privatpersoner och vindkraftsentreprenörer utsätts för mycket hårdare miljöprövning än Svenska Kraftnät?

Annons

ÖP:s avslöjande reportage kring kraftledningsbygget i Västjämtland väcker obekväma frågor. Likhet inför lagen finns inte. När Svenska Kraftnät bygger i fjällvärlden krävs visserligen en miljökonsekvensbeskrivning. I jämförelse med kraven på vindkraftsexploatörer är det ändå som natt och dag.

Regeringen har gett sitt tillåtande och sen har maskiner bara dundrat in i skyddsvärd fjällnatur. Spåren förskräcker. Ingreppen blir enorma. Inte minst sedan Svenska Kraftnät missade att i förväg göra ingående markundersökningar.

Kontentan blir fördyringar, men lika viktigt: Våldsamma utgrävningar för att överhuvudtaget få fast kraftledningsstolparna. Här har mycket gått fort men blivit fel.

höll länsstyrelsens miljötjänstemän med om att naturen tar stryk. Ändå har de förhållit sig passiva. Frågan är om de skött sitt jobb? Eller blundar de medvetet när det är staten som står bakom bygget?

En ny kraftledning behövs, men samhällsnyttig infrastruktur får inte byggas hur som helst. Lagar för privatpersoner och andra entreprenörer måste gälla även för Svenska Kraftnät.

Vindkraftsentreprenörer tvingas lägga ner ett helvetiskt jobb på sina miljökonsekvensbeskrivningar. Därför måste det kännas bedrövligt för dessa att se statens framfart i fjällvärlden.

Dessutom silas mygg och sväljs kameler. Efter 18 år nobbas Börje Jonsson i Handöl köra vidare med sin Sylexpress. Länsstyrelsen ville värna fjällmiljön och minska motordriven trafik.

Bertil Danielsson slagits hårt för sin igloo. Länsstyrelsen har försökt slå undan benen för honom – skyddsvärda lavar har ansetts viktigare. Han har till sist ändå fått fortsätta.

De här fighterna mot två privatentreprenörer drar ett löjets skimmer över länsstyrelsens naturvårdsenhet. Inte minst när vi samtidigt ser vad som händer längs kraftledningsgatan från Enan och mot norska gränsen. De små entreprenörernas miljöpåverkan kan räknas i promillehalter, jämfört med Svenska Kraftnäts framfart.

på orättvisor inför lagen. Något som inte minst miljöminister Andreas Carlgren bör ta sig en allvarlig funderare över.