Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen lodjursjakt i år

Låg tillväxt på lodjursstammen gör att Länsstyrelsen bestämt sig för att inte tillåta någon licensjakt på djuret i år.

För andra året i rad ställer Länsstyrelsen in jakten på lodjur. Myndighetens inventering av lodjursstammen visar att föryngringen, precis som i fjol, för låg.

Inom Jämtlands gränser har man hittat 19 föryngringar än så länge, medan målsättningen är 24.

– Tidigare har inställningen varit att stammen ska minska rejält och det har lett till att den nästan har kollapsat. Nu ligger vi på en miniminivå, säger Mikael Wallén, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Det spann som länets viltförordningsdelegation satt för acceptabel tillväxt är visserligen 20-29 föryngringar. Men även om det skulle tillkomma en i årets inventering, och man därmed skulle kunna tillåta licensjakt utifrån sin egen bedömning, så kommer man inte att göra det.

– Det utrymme som vi eventuellt får kommer att sparas till eventuell skyddsjakt, säger Mikael Wallén och flaggar för att licensjakten på lodjur överlag kommer att bli mer återhållsam i framtiden än vad den har varit.

– I framtiden kommer licensjakten bara att tillåta fem till tio djur per år, för stammen tål inte mer än så, säger han.