Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen människa kan stå emot en hel fors

Rubriken är ett citat ur nyuppsättningen av Vildhussen i Döda fallet som hade sin premiär under torsdagskvällen. Trots kvällens vintertemperatur så är det odiskutabelt Jämtlands vackraste teaterscen som står värd för föreställningen som är ett samarbete mellan Estrad Norr, Teater Västernorrland och Destination Ragundadalen.

Det var naturligtvis en grannlaga uppgift för regissören Eva Gröndahl att korta ner det fem timmar långa ursprungsmanuset till hälften. Jag tycker att den optimala balansen mellan det djupt tragiska i historien och de närmast bygdespelsartade partierna kanske inte till fullo uppnåddes. Regimässigt skapade de komiska partierna luft i föreställningen, men trots halvering av manus så fanns där longörer som något drog ner tempot.

Jag tyckte mycket om den grafiska enkelhet med vilken Anders Wirén format scenografi och dräkter. Svart var den dominerande färgen som stod sig utmärkt till den omkringliggande grönskan och färgerna som användes poängterar tillstånden och skedena i föreställningen utomordentligt.

Valet av Jens Nilsson i huvudrollen som vildhussen var mycket gott. Han utstrålade den ungdomliga naivitet och energi som den ursprunglige Magnus Huss förmodligen hade. Jens hade ett utmärkt driv i sin gestaltning och fin närvaro i rollen.

De övriga bärande rollerna visade också på tydlig form och de rutinerade skådespelarna gjorde dem rättvisa. Biroller och statister från Ragunda Amatörteatersällskap gjorde också ett fint arbete denna kväll, raska i bytena och sceniskt närvarande.

Jag hade särskilt sett fram emot att ta del av Örjan Lindén nyskrivna musik. De folkmusikaliska influenserna var passande och jag tyckte om den stämningsskapande mellanmusiken, men många av sångerna blev för min smak lite väl enkla.

Som teaterupplevelse var denna uppsättning finfin. Så trotsa polarvindarna, ta på skoteroverallen, ladda med varm dryck och bänka er i den vackra vridläktaren vid Döda fallet för sommarens stora teateräventyr.

Betyg: 4.