Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen myt att statiner räddar liv

Stig Svensson (SS) delar på ÖP debatt ut ett antal råsopar mot statinbehandling. Eftersom hans svingar träffar helt fel krävs korrigerande kommentarer.

1. Biverkningar. SS rapporterar att kolesterolsänkande behandling med statiner, den vanligaste kolesterolsänkande medicinen, är farlig. Minst 20 procent drabbas av muskelbesvär, 20 procent drabbas av impotens, 4 procent av njursvikt, nedsatt syn eller leverskador. Dessutom riskerar man att få dåligt minne, depression, bli aggressiv, och dement. Detta giftpiller har ändå tillsynsmyndigheter och läkemedelsexperter jorden runt godkänt? SS beskrivning stämmer naturligtvis inte. Statiner är den kanske mest undersökta läkemedelsgruppen som finns och risken för allvarlig biverkan är mycket liten. Vi håller oss till undersökningar med högt bevisvärde, där deltagarna slumpas till behandling eller ej behandling. Det visar sig att muskelbesvär, den vanligaste biverkningen av statiner, är av allvarlig typ i ett till fyra fall per 10 000 behandlade. Lindrigare muskelbesvär är betydligt vanligare men försvinner oftast vid byte till annan statin.

2. SS rapporterar att högt kolesterol är bra för kvinnor och äldre, män kommenteras inte. En sammanställning av samtliga undersökningar med högt bevisvärde publicerad 2012 i en tidskrift som är känd för att hårdgranska data innan publicering (18 undersökningar, drygt 4 000 kvinnor) visar att statinbehandling minskar risken för hjärtinfarkt och död hos kvinnor. Att detsamma gäller för män är det ingen som ifrågasätter. En motsvarande sammanställning visar att statinbehandling också minskar risken för hjärtinfarkt och död hos äldre.

3. Cancer. Tillsynsmyndigheterna såväl i Europa som USA granskar fortlöpande resultaten från statinstudier som genomförs. Detta har pågått i många år och några hållbara bevis för att statiner ökar cancerrisken finns inte.

4. SS rapport är saxad från en artikel av Uffe Ravnskov och medarbetare. Ravnskov är känd för extrema vinklingar av fakta kring statiner och hittills har hans förutsägelser om olika risker kring statiner fallit platt.

Biverkningar kan alltid dyka upp vid läkemedelsbehandling men vid statinbehandling är allvarliga biverkningar mycket få och kan fås att gå tillbaka om man avslutar behandlingen, byter statin eller ändrar dosen. Dålig förebyggande behandling av personer med hög risk för hjärt-kärlsjukdom kan resultera i hjärtinfarkt eller död – i det läget går det inte att backa.

Om du har ökad risk för kärlsjukdom – följ råden från den läkare som kan området och har kontroll på fakta. Riskera inte livet genom att lyssna på tyckare som sprider uselt underbyggda påståenden på internet eller i media.

Thomas Mooe

Docent, hjärtspecialist.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel