Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen nedläggning av skolan i Kälarne

Beslut om nedläggning av skolan i Kälarne skjuts på framtiden. Skolan får ett år på sig att visa att verksamheten fungerar.

Det tidigare förslaget att högstadieskolan i Kälarne läggs ned är skrotat. Enligt ett nytt tjänstemannaförslag blir skolan kvar, och rektor och lärare får själva "med givna nyckeltal och kommunala lokaler som resurs försöka bedriva verksamheten".

Kälarne skola finns inte med som ärende på kommunstyrelsens möte på onsdag. Först i mars ska det nya förslaget tas upp.

– Förslaget att lägga ned har vi lyckats mota i grind, säger Reidar Ottebjörk, rektor på skolan, som har kämpat för att den ska vara kvar.

Känns det här som en seger?

– Det vill jag inte kalla det för, det känns mer som sunt förnuft. Vi tror på skolan och vi har duktig och kompetent personal. Men vinnarna är barnen som slipper åka en massa skolskjuts. Och en riktig seger skulle det förstås vara om vi fick 20-30 elever till, säger han.

Till hösten kommer det att vara 32 elever på högstadiet på Kälarne skola. Enligt Reidar Ottebjörks beräkningar kommer snittet att ligga på 28 elever fram till 2025.

I det nya tjänstemannaförslaget skriver Bräckes kommunchef Bengt Flykt att "den sammantagna bedömningen är att detta är ett uppdrag vi från kommunledningen i normalfallet inte skulle ge". Men på grund av att rektor och lärare själva tror att det är möjligt "bör de få försöka",

I förslaget vill man även att en oberoende expert ska tas in, som ska lämna rapport om skolverksamheten innan kommunstyrelsens första sammanträde 2015. Alltså har skolan nu ett år på sig att visa att den pedagogiska verksamheten fungerar.

Sven-Åke Draxten (S), ordförande i kommunstyrelsen, vill inte föregå några beslut, men anser att skolan i Kälarne ska få göra ett försök.

– Om man har en egen lösning tycker jag att man inte ska avvisa det. Samtidigt måste vi göra en kvalitetssäkring så att vi ser att det fungerar, säger han.

En annan skolfråga i Bräcke kommun är frågan om grundskoleverksamheten i Pilgrimstad ska läggas ned eller inte. Den frågan ska kommunstyrelsen besluta om på onsdag.