Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen norsk polisnärvaro vid gränsen i Storlien

Att terrorhotet mot Norge är fortsatt allvarligt syns inte vid gränsövergången i Storlien.
– Nej, det har inte märkts så mycket här, säger Camilla Lind som är ställföreträdande gruppchef vid tullen i Storlien.

Hotbilden mot Norge är fortsatt allvarlig. Men trots det syns inga norska poliser när man passerar gränsen vid Storlien mot Norge.

Camilla Lind säger att inte heller hon märkt någon större aktivitet vid gränsen idag. Sverige och Norge har ju sedan länge ett samarbetsavtal där tullen i de olika länderna kan hjälpa varandra. Men inte heller norsk tull har synts till.

– Men det är norsk polis som ska sköta bevakningen och i dag har vi inte hört något. I fredags var det polisbevakning, berättar Camilla Lind.

Norrmän har reagerat på att inga kontroller görs i Storlien men det tillbakavisas av norsk polis. Rune Reinsborg i Nord-Trøndelag politidistrikt säger i en artikel i Adresseavisen att E14 visst patrulleras. Allt arbete som polisen gör är dock inte helt synlig, menar han.

I söndags kontrollerade polisen alla passagerare på tåget från Storlien. Tåget söktes igenom av beväpnad polis I Hell. Likande insatser är att räkna med tills det kommer besked om att det inte längre behövs, säger Jan Birger Jakobsen, stabchefen i Nord-Trøndelag politidistrikt till Adresseavisa.

I Storlien träffar ÖP det norska paret Geir Ove Holt och Anita Högli som bor i Trysil. De har upplevt den ökade polisbevakningen när de skulle från Trysil till Sverige. Men när de nyss passerade gränsen i Storlien syntes inga poliser

– Här såg vi inget. Men vi såg patrullbilar där det satt poliser med skarpladdade vapen vid vägen i Trysil. Men vi behövde inte stanna, de vinkade vidare oss berättar Anita.

Hon tycker att det känns tryggt att se att polisen tar hotet på allvar. Hon tror att bevakningen är betydligt större i södra Norge än här i norr.

Kramforsborna Carina och David Eriksson har gjort ett stopp Storlien innan de åker vidare mot Trondheim och Trollstigen.

– Vi ändrar inte våra resplaner på grund av terrorhotet, säger Carina.

De är dock förberedda på att bli stoppade av polis.

– Vi förväntar oss det. Vi har även med pass även om det inte behövs längre, säger Carina.

Läs mer:

Beväpnad polis stoppade tåg från Storlien