Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ny skola byggs i Duved

De yngsta skolbarnen kan lösa skolkrisen i Duved. Genom att flytta eleverna till Åre skola slipper nämligen kommunen att bygga ny skola i Duved.

Det har varit trångbott i Duveds skollokaler i flera år. Eleverna har inte tillräckligt många grupprum och det finns även för lite utrymmen till personalen. Kommunen har under senare år hyrt extra lokaler för att klara den pressade situationen. Dessutom får eleverna som egentligen skulle ha börjat i årskurs fyra gå kvar i Åre skola för att eleverna på Duveds skola ska slippa ytterligare trängsel.

En ny förskola har planlagts vid äldreboendet i Duved. Men nu ser det ut som om planerna kan slängas i papperskorgen. I alla fall om politikerna gör som tjänstemännen föreslår och lägger ner småskolan i Duved. Alla elever, som i dag uppgår till 45 stycken, ska i stället gå i Åre skola. Och inga nya investeringar skulle behöva göras i Åre skola.

Enligt den konsekvensanalys som presenterats till nämnden finns två nackdelar med det här förslaget. För det första får de yngsta eleverna längre resväg. För det andra får föräldrarna räkna med att få åka till Åre skola vid lämning och hämtning på fritids.

Fördelarna är enligt analysen desto fler. En skola med många elever skulle ge bättre lärartäthet. Fler elever i en skola ger dessutom bättre ekonomi vilket leder till att det går att göra kvalitetshöjande insatser. Tittar man på lokalfrågan så slipper kommunen bygga ny skola, dessutom går det att säga upp lokalen på Prästgården.