Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ökad cancerrisk

Efter svar från Uffe Ravnskov (18 april) och "Kolesterolskeptisk pensionär" (19 april) finns skäl för några avslutande kommentarer.

Cancer. Granskande myndigheter som FDA i USA och EMEA i EU studerar löpande alla data som är tillgängliga angående cancerrisk. Ravnskov kan knappast mena att dessa myndigheter, som definitivt inte har någon koppling till läkemedelsindustrin, undanhåller medborgarna en påvisad cancerrisk? Sanningen är att när alla data som har något bevisvärde granskats kvarstår inga hållpunkter för ökad cancerrisk.

Biverkningar. Det kan vara av intresse för läsaren att känna till att de studier jag hänvisat till följer en noggrann metod. Deltagarna slumpas till aktivt läkemedel eller sockerpiller och varken deltagaren eller behandlande doktor vet vem som får vad.

Under uppföljningen registreras alla nytillkomna besvär genom utfrågning av erfarna sjuksköterskor. När undersökningen är klar bryts behandlingskoden och eventuell skillnad mellan grupperna kan granskas. I detta sammanhang bagatelliseras ingen möjlig biverkan. Ett stort antal undersökningar med sammanlagt 10 000-tals deltagare har dock otvetydigt visat att allvarliga biverkningar på statiner är mycket få.

Behandlingseffekt och hjärtinfarktdöd. Det är riktigt att det är svårare att minska antalet dödsfall med statin än att bota urinvägsinfektioner med antibiotika. Detta är knappast något skäl för att inte minska sin dödsrisk med statin.

Att de flesta dödsfallen i hjärtinfarkt inträffar hos äldre kan inte vara överraskande för någon. Desto större skäl för äldre med ökad risk/tidigare hjärtinfarkt att skydda sig mot hjärtinfarkt/död med förebyggande statinbehandling.

Fakta om statiner. Den som vill ha oberoende fakta om statiner har inget skäl att besöka Ravnskovs hemsida. Var och en borde inse att där finns de uppgifter som stödjer hans ståndpunkt. Det går alltid att plocka ut just de siffror som passar den egna uppfattningen.

Det finns fristående (från industri och statindebattörer) institut som kritiskt granskar alla tillgängliga fakta. Gå till exempel till www.cochrane.org, ett internationellt erkänt institut. Där finns slutsatser som Ravnskov undviker på sin hemsida.

Det är bra att vara skeptisk och kritiskt granska fakta – även som pensionär. Det gäller också de uppgifter som finns på olika hemsidor på nätet. Det är rimligt att försöka ta till sig den samlade bilden av fakta och då rekommenderas oberoende institut.

Kolesterolsänkning med statin hos personer med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom minskar risken för hjärtinfarkt och död genom att bromsa åderförkalkningen. Nu undersöker vi nya medel som sänker kolesterolet med 50 procent till utöver vad statinerna klarar.

Undersökningar med ultraljud av pålagringar på hjärtats blodkärls insida talar för att vi då kan ha möjlighet att få åderförkalkningen att gå tillbaka. Fram till dess – sköt din förebyggande behandling så slipper vi ses på infarktavdelningen.

Thomas Mooe

docent, hjärtspecialist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel