Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen överhängande brandrisk i länet

I Sala håller lågorna ännu trakten i ett järngrepp och ingen vet när räddningstjänsten ska få kontroll på situationen. I Jämtland jagar man deltidsbrandmän. Det är dem man ska luta sig emot om samma sak händer här.

Annons

Lars Nyman är räddningschef över 32 brandstationer. Endast en av dem, den i Östersund, är bemannad med heltidsbrandmän.

De har helt vanliga jobb men rycker in när deras tjänster behövs. Och ständigt tycks man vara ute för att rekrytera fler deltidare.

– Utan att vilja peka ut någon särskild ort så är det knepigt på en del ställen. På anda orter går det mycket enklare, men totalt sett så ser bemanningen bra ut i dag, menar Nyman.

Den massiva värmebölja som rådde under större delen av juli påverkar förstås brandrisken i skog och mark. Ändå betraktas risken som inte särskilt alarmerande i länet för tillfället.

Riskerna bedöms efter en femgradig skala. Råder fyra eller fem, så mobiliserar räddningstjänsterna. När situationen är extrem, som i Sala, så lägger man till ett E. Där råder just nu således brandrisken 5E.

– I länet är vi inte i närheten av det. Här bedöms brandrisken som normal. Det innebär till exempel att vi inte ens är uppe och flyger för att spana efter bränder, förklarar Lars Nyman.

Läs mer om Sala-branden:

Branden kan ha evakuerat tusentals.

TV: Släckningsarbetet intensifieras

De bekämpar Sala-branden: "Det är fruktansvärda förhållanden"

Brandlukt i stora delar av Jämtland.