Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen plats för Ebba

När tvååriga Ebba Hamberg skulle börja på förskolan i Lillsjöhögen var det fullt. Nu har hon erbjudits en plats tre mil bort.

När Sara och Robert Hamberg 2009 flyttade från centrala Östersund till Lillsjöhögen var närheten till en väl fungerande förskola med friluftsinriktning ett starkt vägande skäl. Att det skulle bli svårt att få in dottern Ebba på förskolan några år senare kunde de aldrig drömma om.

– Vi kontaktade förskolan i oktober 2013 och fick höra att det inte fanns någon kö, berättar Sara Hamberg.

– Så vi skickade in en ansökan om förskoleplats för Ebba till Östersunds kommun och fick en bekräftelse på att de mottagit ansökan.

Men där stötte de på patrull. Sara Hamberg fick av en slump reda på att Ebba inte beviljats plats på förskolan i Lillsjöhögen. Från kommunen hörde hon ingenting.

– Jag ringde själv till kommunen och fick då beskedet att det inte var aktuellt för Ebba att få börja på förskolan i Lillsjöhögen. Men jag förstår inte problemet. Förskolan är byggd för betydligt fler barn än de som går där i dagsläget och det finns tillräckligt med personal. Det handlar ju bara om att duka fram ytterligare en tallrik, säger Sara uppgivet.

– Det stämmer att det finns plats för fler barn i lokalerna på förskolan i Lillsjöhögen men personalen är anpassad för en barngrupp på 12 barn, säger Ingela Ferm som är verksamhetsplanerare på Östersunds kommun.

– Det handlar om ekonomi. Grundbeställningen i Lillsjöhögen är på 12 barn. Man har dessutom, utifrån beslutet som gäller från mars, tagit in ett barn extra vilket gör att man i nuläget är 13 barn.

Nu har tvååriga Ebba blivit erbjuden en plats på Mosippans förskola på Körfältet i Östersund, tre mil bort.

– Det känns bara som om det är en prestigesak från kommunens sida. Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle bli så här när vi flyttade hit och skaffade barn, säger Sara Hamberg.