Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen polisanmälan trots grova skador i naturen

Förstörd nyckelbiotop. Djupa körskador i våtmarkerna. Inga försök att rädda naturen. Trots det polisanmäls inte bygget.

Entreprenören hade en hel åtgärdsplan att följa när kraftledningen skulle börja byggas. Bland annat skulle arbetena endast utföras på tjälad och snötäckt mark, det vill säga när vintern hade kommit. Till det fanns ett löfte om att så kallade stockmattor skulle användas för att skydda marken mot maskinerna.

Inte en enda gång hade sådana mattor använts när skadorna upptäcktes första gången. Det var bolaget Eltel Networks självt som larmade.

– De hade inte vidtagit några skyddsåtgärder och de hade börjat köra innan tjälen gick i marken, säger Per-Olof Nystrand som är våtmarksexpert på länsstyrelsen.

Han kallar körskadorna på myrarna för ”grova” och berättar om en nyckelbiotop öster om Undersåker. Den var en skyddsvärd våtmark innan bygget startade.

Hans kollegaMartin Jakobssons skrev en rapport efter tre besök längs kraftledningsgatan i höstas. Den handlar om grova skador, om maskiner som kört sönder markerna genom att köra upp nya parallella hjulspår när de första blivit sönderkörda, om blottlagd svarttorv och om bortslitna rötter. Värst var det i Högåsen vid Enafors och överfarten vid Väster Tvärån. Maskinerna har kört direkt i vattnet.

Sådana uppenbara brott mot miljöhänsyn brukar leda till polisanmälningar, men inte i det här fallet. Kraftledningen mellan Järpströmmen och Nea har aldrig fått sitt tillstånd enligt miljöbalken och därför är inte heller löftena om miljöåtgärder att jämställa med villkor i ett beslut som prövats enligt miljöbalken, förklarar Martin Jakobsson.

Krafledningen har fått sitt tillstånd enligt ellagen.

Entreprenören har med andra ord inte brutit mot några juridiskt bindande villkor, men ändå struntat i de hänsyn man lovade att ta, menar Martin Jakobsson.

Han funderade på att trots allt stoppa arbetena när skadorna upptäcktes i höstas. Men eftersom mattorna på marken då började användas blev det inget stopp.

– Det här hade kunnat skötas mycket bättre, men står det angivet att hänsyn ska tas vid bygget tar man för givet att åtgärderna följs, säger Per-Olof Nystrand.

– Jag känner att vi måste rädda det som räddas kan nu så att det inte blir fler markskador. Det här projektet ska ju fortsätta i flera år, och det är inte otroligt att det händer ytterligare saker, säger Martin Jakobsson.