Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen rättvisa i kycklingvärlden

granskade jag under flera år kycklingföretaget Kronfågel. Det kom att bli många bondeledares värsta mardröm. Följetongen pågick i en tioårsperiod, där förlust las till förlust till förlust ...

I pengar har Kronfågel kostat Sveriges bönder nästan 2 miljarder kronor. Jo, ni läste rätt. Så illa är det.

Om igen försökte förhoppningsfulla direktörer och styrelseordföranden gjuta mod i både medarbetare och lantbrukets förtroendevalda genom att likt en hejaklack muntert utbrista: Snart vänder det.

Kronfågel blev lantbrukets gökunge där bristande kompetens och felaktiga styrelsebeslut avlöste varandra. Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, fick i omgångar skjuta till nytt aktiekapital i sådan omfattning att man baxnade.

Men det var aldrig tal om avveckling. Det hade kostat mer i bristande förtroende för lantbruksbranschen, resonerades det. Med facit i hand borde saker ha skötts annorlunda. Feghet präglade dem med makten i sin hand.

slakteridirektören Peter Razstar in som problemlösare. Kronfågel lyfte. För oss som följt debaclet kändes det som att dra ut en molande visdomstand. Hackkycklingen började leverera.

Men knappt har det vänt förrän lagen om alltings jävlighet åter drabbar Kronfågel. I dag blandas varumärket samman i skandaler med glasbitar i kyckling. Polisanmälningar väntar och 500 ton kyckling har återkallats. Vi kan bara ana vad det betyder i förlorad goodwill.

Finns någon rättvisa här i världen har Kronfågel inte sett mycket av den – det vill jag lova.