Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rättvisa i ÖP-liret?

/

Det här är berättelsen om fotbollsledaren Carl Festin, hans ÖP-lirslag Ope Frigg, och rättvisebollar.
Det är den känsligaste frågan i ÖP-liret just nu och kanske också den mest prestigefyllda.

Annons

Frågan har i dagsläget fått följande till resultat:

• Ett lag med 18 spelare beslutade att inte spela matchen om de inte fick använda sig av rättvisebollar (men ändrade sig sedan föräldrarna gripit in).

• Lagets ledare, Carl Festin, som nu står upp för sin sak och bojkottar alla bortamatcher där rättvisebollar inte används.

• Ett antal ledare i samma serie som sagt nej till Festins rättvisa och väljer att spela med egna bollar. Man får ta seden dit man kommer.

Ett tag var Carl Festin nära att sluta helt.

– Jag har lagt ned mycket jobb på det här och jag har satt mig in i frågan för jag ville ge tjejerna en möjlighet att vara med och påverka, men så blev det plötsligt en prestigefråga hos de andra ledarna, som sa nej till att använda rättvisebollar på sina hemmamatcher, säger Festin.

Per-Erik Persson är ledare i Frösö Gallapalla och en av dem som tackade nej när Carl Festin kom med förslaget:

– Jag tycker det handlar om dubbelmoral när de har köpt in två bollar som de vill åka runt och spela mot andra lag med, men när de tränar har de inte rättvisebollar till alla.

• Har det något med bollars kvalitet att göra för dig?

– Nej, de är inte annorlunda mot andra bollar och det kan jag inte säga något om.

Det började när Carl Festin upplyste sina spelare Ope frigg (flickor 11) om att man kunde spela med så kallade Fair trade-bollar, som garanterat inte är gjorda av barnarbetare. Om man spelar med sådana så underlättar man för utsatta barn i andra delar av världen att också kunna leka och gå i skola i stället för att utnyttjas i hårt arbete.

Spelarna tyckte det var en bra idé, och tog ett gemensamt beslut om att spela sina matcher med dessa bollar.

Men de andra klubbarna ville inte vara med. Carl fick svarande mejl från Frösö IF, Näldens IF och Krokom/Dvärsätts IF där de sade nej till att använda bollarna och att de ville välja själv.

– Ett bra initiativ från Carl Festin, men de kan inte ställa krav på andra klubbar. Man får ta seden dit man kommer, säger Per-Erik Persson, Frösö IF.

• Hur tycker du att de skulle ha agerat för att få igenom sin sak?

– De kunde ha gått via fotbollsförbundet i en gemensam grej där alla skulle kunna vara med, då hade det blivit en annan sak.

Inga rättvisebollar på bortamatcherna alltså.

Spelarna ville då först inte spela matcherna alls, men sedan föräldrarna gripit in ändrade de sig. Och nu pågår en diskussion för fullt inom klubben om rättvisefrågan.

Carl Festin brinner för frågan och står i valet och kvalet om han ska fortsätta som ledare.

– Frågan var i alla frågor demokratiskt avgjord och tjejerna hade tagit ställning. Det var allvar. Föräldrarna har sagt att det handlar bara om fotboll och lek, och om det nu är vad det handlar om då kan jag inte lägga energi på att de här föräldrarnas barn ska få leka om de själva struntar i andra barns lek. Men det pågår en diskussion och jag avvaktar den innan jag beslutar om jag ska fortsätta.

Om de andra klubbarnas inställning säger han:

– Det är bara en prestigefråga för ledarna.

 

Mer läsning

Annons