Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen S-röst för barns och ungdomars bästa

debatt Jag är en av de yngsta kommunpolitikerna i Östersunds kommun. Det är inte så många år sedan jag slutade i skolan.

Just därför förstår jag hur skolan fungerar till skillnad från många av de politiker som bestämmer över skolan i Östersund i dag.

Jag är orolig för vad som kan komma att ske nu när den politiska majoriteten kommer att genomföra nya besparingar på skolan.

Två av de mest kännbara besparingarna är att "gruppeffektivisera" barngrupperna och att dra in på pedagogiken inom elevhälsan. Konkret så innebär detta att barngrupperna kommer att bli ännu större och att elevernas möjligheter att få hjälp med sina vardagsproblem växer.

För ett barn är tid det mest värdefulla de kan få av en pedagog. Tid att bli sedd och tid att bli hörd. Elevhälsan har också denna viktiga funktion som sin huvuduppgift.

Det dessa besparingar nu innebär är att denna värdefulla tid kommer att bli ännu mindre. Barn och ungdomar har mycket att fundera på, studier så väl som annat. Om deras möjligheter att få mer av denna värdefulla tid minskas så kan det komma att få konsekvenser för mångas skolgång.

Vi ser redan nu hur orosanmälningarna om barn som far illa ökar i kommunen. Detta är bland annat en direkt konsekvens av att det redan är för stora barngrupper och en för hårt ansträngd elevhälsa i kommunen. Med dessa nya besparingar kommer anmälningarna att fortsätta öka.

Östersunds kommun med S i spetsen har dragit åt svångremmen, de tänker genomföra besparingar. Ändå kan kommunen lägga ned över 50 miljoner kronor på att stänga och flytta den väl fungerande Mosippans förskola enbart för att ytterligare kunna expandera handeln i Lillänge.

Samtidigt som de gör detta "tvingas" man öka barngrupperna och skära ned i elevhälsan. Detta gör de i en tid när orosanmälningarna blir allt fler, den psykiska ohälsan bland unga ökar och barngruppernas storlek ses som ett allt mer viktigt område i skoldebatten.

Var är den socialdemokratiska rösten för barnens och elevernas bästa i Östersunds kommun? Jag hör den inte.

Joel Nordkvist (M)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden