Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen ska få huggas i ryggen med kniv

En antinazistisk demonstration är utlyst till på söndag på Stortorget i Östersund.

Avskyn mot nazistiskt gatuvåld - och nazister överhuvudtaget - är kompakt i Sverige. Trots att Jämtland i stort sett saknar både högerextremistiska kampgrupper och närbesläktade fenomen som kriminella mc-gäng finns det goda skäl att visa sitt motstånd mot nazivåldet i Kärrtorp.

Men att nätverket bakom demonstrationen, Nazistfritt Jämtland, startats av två vänsterpartister är inte oproblematiskt. Därtill är partiets trovärdighet när det gäller politiskt våld alltför låg.

En rad lokala vänsterpartister har på senare år rensats ut ur partiet efter mordiska kommentarer på nätet om politiska motståndare. En variant var uteslutandet nyligen av ordföranden för Ung Vänster i Örebro län. Han hade vägrat ta avstånd från Revolutionära Fronten, en våldsbenägen grupp vänsterextremister som nyligen hemsöktes i en stor polisrazzia.

Uteslutningen i Örebro blottade en spricka i Vänsterpartiet. Efterträdaren ställde upp bakom sin företrädare och ett antal Ung Vänster- organisationer har rest ragg mot beslutet. Föga märkligt, med tanke på hur det politiska klimatet utvecklats i Sverige.

Expressen lekte med elden när man tog hjälp av den "antifascistiska" Researchgruppen för att avslöja näthatarna på Avpixlat m fl. I gruppen finns ett antal människor med åsikter i samma härad som Revolutionära Fronten, inte sällan med domar för våld och skadegörelse i bagaget. Nu har Researchgruppen fått ett slags legitimitet den inte förtjänar.

"Inga nazister på våra gator" får ju inte tolkas som att det är legitimt att sticka kniven i ryggen på dem, som ju hände i Kärrtorp. Rapporteringen kring vad som faktisk hände där har varit usel - i sin iver att visa största möjliga aversion mot nazisterna har medierna svikit sin uppgift att leverera en trovärdig bild av vad som hänt. Att en demonstration överhöljdes av flaskor och andra tillhyggen vet vi - men vem knivhögg nazisten? Och varför i ryggen?

Tidskriften Neos chefredaktör Paulina Neuding har varnat för "det gamla fina hatet från vänster." Det finns gott om exempel på utövarna.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är en sådan hatapostel. Häromveckan lovordade hon poeten Johan Jönsons diktjag som torkar av sin herpesdrypande lem på handdukarna som tillhör en överklassfamilj i Äppelviken - även barnen förtjänar att smittas. "Hur mycket jag än avskyr SD, är det folket i Äppelviken som skrämmer mig mest. Det är deras klassprivilegier, deras ekonomiska ordning, som drar isär samhällen världen över." Skriver kulturchefen som i samma artikel deklarerar: " Jag är inte principiell motståndare till våld, varken inom konsten eller som politisk metod."

Den sortens hat som får kulturchefen på en tidning med band till LO att förorda klasskamp medelst herpessmittade snoppar i barns handdukar är bara värdigt en fanatiker. Objekten för hatet skiljer, men i mycket påminner retoriken om nazisternas egen. Vore Åsa Linderborg tänkbar för arrangörerna som talare på söndagens demonstration? Om svaret blir ja - välj ett annat sällskap att manifestera med.